Slika nije pronađena

U samo sedam dana u travnju policija je ispisala 303 kazne osobama mlađim od 18 godina, a gotovo dvije trećine - 187 odnosilo se na prometne prekršaje.

Međutim, iz Policijske uprave osječko-baranjske navode kako nisu ciljano kontrolirali promet, već su imali namjeru spriječiti mlade općenito u činjenju nezakonitosti piše glas-slavonije.hr

Policajci su u vrijeme ove akcije kontrolirali 324 ugostiteljska objekta, trgovine, sportske kladionice, parkove, područja osnovnih i srednjih škola, vrtića i društvenih domova.

Najviše kazni ispisano je mladima zbog raznih prometnih prekršaja, a u 181 slučaju evidentirani su svi mogući prometni prekršaji mladih iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali o kojim je točno prekršajima riječ nisu nam mogli pojedinačno reći. Pretpostavlja se da je tu sve, od prelaska preko ceste dok na semaforu gori crveno svjetlo do nenošenja kacige na mopedu i biciklističkih prekršaja. Posebno su navedena samo tri mlada vozača koja su imala alkohola u krvi, jedan koji nije imao ni dovoljno godina da vozi, jedan koji je vozio neispravno vozilo te još jedan slučaj kada vozač nije imao prometnu dozvolu kod sebe, ili je nije pokazao policajcu.

Georg-Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu, kaže kako su korijeni nepoštovanja prometnih propisa kod mladih osoba različiti.

Zbog pijančevanja 54 kazne

Uz kazne koje su mladi dobili zbog prometnih prekršaja još 54 ih je kažnjeno zbog pijančevanja na javnom mjestu. U Osijeku će zbog toga platiti po 1000, a u Našicama 300 kuna kazne. Policija je u navedenih sedam dana kaznila i 21 mladu osobu koja uz sebe nije imala osobnu iskaznicu, 11 mlađih od 16 godina bilo je vani u noćnim satima između 23 i 5 sati ujutro, petero maloljetnika pilo je alkohol u kafićima, četvero nije bilo prijavljeno na mjestu prebivališta, sedmero je imalo kod sebe drogu, 12 ih je prijavljeno za omogućavanje trošenja droga, a dvoje je vrijeđalo policajce.

Foto: Shutterstock
Izvor:
Glas Slavonije
I.N.

Pročitajte još:

Tinejdžeru iz Županje švercanje naplatili više od 8 tisuća kuna

Od jeseni za sve prekršaje u školama iste kazne

Maštoviti roditelji: evo koje ste najčudnije kazne dobili

kazne tinejdžeri