Slika nije pronađena

Ako imate problema pri raspoznavanju lijeve i desne strane te se morate služiti 'trikovi' kako biste shvatili što je lijevo, a što desno – niste jedini.

Znanstvenici su utvrdili da 20% ljudi ima poteškoća s tim, što znači da će svaki peti učenik tvog razreda morati razmisliti koju će ruku dignuti ako profesorica zamoli da 'dignu lijevu ruku'. To nije ništa neobično - razlikovanje strana je kompleksni neuro-psihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno, poput sposobnosti za integraciju senzorni i vizualnih informacija, prostornog snalaženja, jezičnih funkcija i memorije.

Istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevake i žene. Problem je u tzv. lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čovjeka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje.

Kako čovjek razlikuje  lijevo i desno?

Točan proces nije potpuno objašnjen, ali je svakako povezan s unutarnjom svješću o lijevoj i desnoj strani tijela te sa svješću o sredini tijela ili nevidljivoj liniji koja dijeli naše tijelo na pola. To je važan koncept povezan s učenjem razlikovanja strana  jer upućuje da se koraci učenja trebaju usmjeriti prvo na vlastito tijelo, a tek onda na vanjske objekte.

Nakon što djeca u dobi od 3 godine razviju dominaciju jedne ruke, proces je lakši, ali vrijeme može pokazati da  je dijete ambidekster, odnosno da se podjednako dobro služi i lijevom i desnom stranom tijela.

Neki smatraju da je razlikovanje između strana povezano s načinom na koji su određene funkcije mozga povezane na desnu, odnosno lijevu stranu mozga. Lijeva strana mozga zadužena je za logiku, orijentaciju, jezik, riječi, matematiku, red, praktičnost i objektivnost dok je desna strana zadužena za prepoznavanje ljudskih lica i boja, motoriku, maštu, kreativnost, intuiciju, vjerovanje i izražavanje osjećaja.

Čak je i poznati američki fizičar Richard Phillips Feynman 'koristio' madež na lijevoj ruci kako bi razlikovao strane, a navodno je i Sigmund Freud imao sličnih poteškoća.

Imaš li ti poteškoća prilikom raspoznavanja lijeve i desne strane?

Foto: Flickr
I.N.

Pročitajte još:

Drugačiji i kreativniji: zanimljivosti o ljevacima

Dešnjaci vs. ljevaci - koliko se razlikujemo?

Jesi li osjećajna ili racionalna? Saznaj koju stranu mozga više koristiš

lijevo desno

Još vijesti