Slika nije pronađena

Premda bi lagano i suptilno zavođenje druge osobe trebala biti igra u kojoj će uživati obje strane, obično smo pod velikim stresom kada se radi o tome.

Nervoza je normalna za vrijeme flerta jer logički gledano to znači da dajemo do znanja drugoj osobi da nam se sviđa, a istovremeno trebamo to sve dozirati kako ne bi djelovali napadno. Baš zbog toga ponekad imamo osjećaj da je flertanje totalni ples po žici pa se u tijelu događaju različite `kemijske reakcije`.

Bez obzira na to jesi li već ekspert u flertanju ili totalni amater, nije naodmet saznati koje se zanimljive stvari događaju u našem tijelu dok flertamo:

Tijelo se opusti

Kada upoznamo stranca, naša amigdala se totalno aktivira (to je dio u mozgu koji nas upozorava na opasnost) i učini to da budemo skroz napeti. Zapravo se radi o jednom biološkom odgovoru na percipiranje opasnosti pa dođe do situacije `ili se bori ili odlazi`. Tijekom flertanja se upali limbički sustav koji mozgu govori što nam se sviđa pa daje tijelu osjećaj dubokog zadovoljstva. To sve tijelo čini opuštenijim.Imamo neke pokrete kojih nismo svjesni

Antropolog David Givens kaže da se neke neverbalne radnje obavljaju tijekom flertanja, bez da smo toga svjesni. Kada flertamo vidimo te pokrete na dečku s kojim smo u interakciji, ali ih ne primijetimo na sebi. Primjerice, oponašamo pokrete partnera i mimiku pa tako mičemo ruku u istom smjeru u kojem i on i slično.
Dajemo znakove da smo `pokorni`

Zanimljivo je to što većinu povratnih signala tijekom flerta koje dobijemo su `pokorni`. Tijekom flerta sliježemo ramenima, dok razgovaramo su nam dlanovi prema gore, diramo kosu, naginjemo se prema partneru, oponašamo njegove geste i gledamo u oči. Na takav `pokoran` način partneru pokazujemo da nismo prijetnja.
Partneru šaljemo hormone privlačnosti

Osjećaj koji imamo dok pričamo s nekim pa kažemo da je `vibra dobra`, to ne kažemo bez veze. Nismo sigurni zašto nam je netko `sladak` i kako znamo da mu se sviđamo, ali i zato postoji objašnjenje jer tu su upetljani hormoni privlačnosti, odnosno dopamin.


Možemo podcijeniti zainteresiranost partnera s kojim flertamo

Ako se osjećaš malo nesigurno kada je o flertu riječ, ne bi trebala jer profesor David Henningson ima dobre vijesti. Naime on je proveo više istraživanja na Sveučilištu u Illinoisu o tome zašto i kako ljudi flertaju. Rezultati su pokazali da muškarci uglavnom precjenjuju ženinu zainteresiranost, a žene podcjenjuju muškarčev interes. Upravo zato često mislimo da se ne sviđamo dovoljno našoj simpi, a uopće nije tako.


Možemo postati ovisni o flertanju

Budući da flertanje u našem mozgu `uključi` centar za osjećaj zadovoljstva, lako se možemo navući na taj osjećaj. No, kako smo već opisali, flertanje uključuje određeni strah pa o flertanju mogu postati ovisni oni koji vole adrenalin.

Tijelo što se događa u našem tijelu flert Flertanje

Još vijesti