Slika nije pronađena

Iako je matematika omraženi predmet većine učenika, dvoje gimnazijalaca iz Hrvatske mogli bi postati ponajbolji europski matematičari.

Naši najbolji matematičari u Europi su 18-godišnja Ana Strikić, učenica splitske Treće gimnazije, te Tomislav Babića iz XV. zagrebačke gimnazije. Natjecali su se u dvama različitim kategorijama. Ana u MATHFactoru, a Tomislav u MATHPresentation, a oboje su krajem ožujka oduševili četveročlani žiri Europskog matematičkog natjecanja u Ateni i kući se vratili s vrijednim priznanjem.

Ana Strikić

Imali smo zadatak prezentirati neku zanimljivu matematičku temu i to na interesantan način. Tako smo zapravo trebali zaintrigirati one koji matematiku i ne znaju baš najbolje. Zaokupili smo ih i pokazali o čemu se tu radi. Sve je trebalo odraditi i na engleskom prezentirati unutar tri minute, prepričava Ana svoje europsko iskustvo.

U žiriju je bilo četvero ljudi koji su ocjenjivali izlaganje, a nakon što učenik prezentaciju završi, priča dalje Ana, dva od četiri suca komentiraju. Onaj kome komentira više sudaca postigao je uspjeh. Upravo to se dogodilo samo njoj kojoj su se obratila sva četiri suca. Rekli su joj da im je izlaganje bilo zanimljivo, da je temu izvrsno pripremila i odlično prezentirala, a pohvale su dobili i njezini rekviziti koje je sama izradila od kartona netom prije odlaska na natjecanje.

Ova pobjeda će mi jako puno pomoći pogotovo ako budem išla vani studirati, a imam na raspolaganju mogućnost da zadnje dvije godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kojeg želim upisati završim negdje u inozemstvu. To će mi jako puno pomoći i biti odlična stvar u životu jer je to jedino natjecanje koje priznaje Europsko matematičko društvo, dodaje Ana.

Tomislav Babić

Tomislav je za razliku od Aninih tri minute na raspolaganju imao od 10 do 20 minuta da na engleskom jeziku predstavi neku temu, a njegova je bila matematika u gibanju.

Radio sam primjere žongliranja u košarci. Svaki sam primjer posebno analizirao u prezentaciji. Mislim da mi ova pobjeda donosi dodatnu motivaciju za dalje i potvrdu da sam do sada dobro radio. Matematička prezentacija na engleskom jeziku mi je izvrsno i korisno iskustvo, kazao je Tomislav.

Pobjeda u Grčkoj mu nije prva, a vjerojatno ni posljednja, jer je već osvajao nagrade na državnim natjecanjima iz informatike. Upravo ga je informatika već poprilično zaokupila jer je, iako pohađa tek drugi razred, već odlučio upisati Fakultet računarstva.

Natjecanje iz matematike se održavalo u sklopu Europske konferencije mladih matematičara, popularno nazvane EUROMATH, na kojoj su hrvatski srednjoškolci prezentirali matematičke probleme te su kroz svoje komunikacijske vještine u Ateni oduševili publiku i osvojili prvo i drugo mjesto u natjecanju MATHPresentation i prvo u MATHFactoru. Osim Ane Strikić i Tomislava Babića, drugo je mjesto osvojila Klara Banić, a pohvale za svoj nastup dobili su Eva Belcar i Fran Ilčić.

Više o Ani i Tomislavu pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Lupiga.com

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Matematika čini čuda: jednostavan zadatak čiji će vas rezultat iznenaditi!...

...Teškoće matematičarskog para – srednjoškolci snimili genijalan video!...

...Je li ovo najzgodniji učitelj matematike ikada?...

tomislav babić ana strikić euromath prvaci europe u matematici prezentacijske vještine splitska treća gimnazija zagrebačka xv. gimnazija mladi matematičari

Još vijesti