Slika nije pronađena

Ovakve akcije nas uvijek oduševe. Učenici osnovnih škola Prečko i Nikola Tesla u Zagrebu pokrenuli su peticiju i trebaju i tvoj glas.

Da bi preživio svijet i ljudi na njemu, kukci imaju veliku ulogu. Pa ipak, baš mi, ljudi, uništavamo njihova mjesta za život. Pretjeranom košnjom zelenih javnih površina u Zagrebu uništavaju se domovi korisnih kukaca koji su nužni za održavanje bioraznolikosti. Leptiri, pčele, bumbari, ose...samo su neki od kukaca koji održavaju prirodnu ravnotežu, a koji su ugroženi ako im se uništavaju livade. Zbog toga su učenici dvije osnovne škole u Zagrebu – OŠ Prečko i OŠ Nikola Tesla, odlučili napraviti nešto po tom pitanju. Pokrenuli su peticiju pod nazivom 'Sačuvaj cvijet za leptira let!', kojom žele sačuvati bioraznolikost u Zagrebu, žele da se manje kosi (osobito u rubnim dijelovima grada), ali i da se na zelenim površinama grada formiraju 'cvjetni otočići divljine – vrtovi leptira' na kojima će se kukci neometano hraniti i razmnožavati.


Kada bi se ove stvari počele primjenjivati, to bi donijelo puno dobrog. A kako su i sami objasnili u svojoj peticiji, na taj će način: 'sačuvati sredstva koja sad trošimo za košnju zelenih površina i usmjeriti ih u formiranje cvjetnih otočića – 'vrtova leptira', te smanjiti odvoz i zbrinjavanje organskog materijala nastalog košnjom, što zagađuje okoliš upotrebom kosilica, kamiona i drugih strojeva koji se koriste u gradu i kompostani. Osim toga, smanjit će se trošak za zalijevanje i uređenje zelenih površina, kao i sredstava za zaštitu i prihranu ukrasnih biljaka i usmjeriti sredstva u formiranje cvjetnih otočića – 'vrtova leptira', a i povećat će se bioraznolikost u Zagrebu.'


Svoj im glas možeš dati na OVOM linku.

Inicijativu će učenici predstaviti i Uredu gradonačelnika i zatražiti obećanja da će se o ovom prijedlogu razmisliti i nastojati primijeniti.


Foto: Pexels/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Novi edukacijski program stiže u srednje škole: Radi se o temi o kojoj se s mladima ne priča dovoljno

Što sve u udžbeniku za srednju školu učenicima predlažu umjesto seksa? Jedan tata je poludio na prijedloge

Priča iz Zagreba: Učenik je prepravio netočan odgovor u testu, učiteljica ga skužila - ali nije ga kaznila nego...

Učenici sačuvaj cvijet za leptira let peticija osnovna škola

Još vijesti