Slika nije pronađena
Da tinejdžeri povremeno lažu svojim roditeljima nešto je što već oduvijek znamo. Ipak, nikad nismo mogli sa sigurnošću reći oko čega najviše lažu i što najčešće skrivaju od svojih staraca.

via GIPHY


Ipak, nedavno provedeno istraživanje među tinejdžerima donijelo je zanimljive rezultate na ovu temu i napokon otkrilo nešto o čemu smo dugo bili neodlučni.

Kako donosi Josh Shipp, istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 1843 tinejdžera od 13 do 18 godina pokazalo je o čemu to tinejdžeri najčešće lažu svojim roditeljima. Istraživanje je bilo potpuno anonimno zbog čega nisu poznati podaci o državama odakle tinejdžeri koji su odgovarali na pitanja dolaze.

via GIPHY


Kako su pokazali rezultati, najviše tinejdžera svojim roditeljima laže o mislima o samoubojstvu. Čak 31,6 posto teensa koji su sudjelovali u ovom istraživanju povremeno imaju ili su imali samoubilačne misli, ali to nikad nisu priznali svojim roditeljima.

Ove poražavajuće rezultate pokušao je malo bolje objasniti Jerry Weichman, psiholog i osnivač specijalizirane klinike za adolescente. 'Većina tinejdžera nema stalno suicidalne misli, oni tek povremeno razmišljaju o samoubojstvu kad ih u životu sustignu probemi s kojima se u tom trenutku jednostavno ne mogu nositi', rekao je.

Kad je riječ o depresiji kod tinejdžera, najčešće se javlja zbog problema u školi, donosi Josh Shipp. Čak 56 posto tinejdžera najviše problema ima zbog škole i školskih obaveza, dok nakon toga slijede obiteljski problemi, ljubavni problemi i na kraju problemi s prijateljima.


Osim razmišljanja o samoubojstvu, tinejdžeri svojim roditeljima redovito prešućuju sve informacije vezane uz seks i seksualne odnose. 19,6 posto mladih ne dijeli s roditeljima svoje brige o seksu, niti im se povjerava o svojim seksualnim partnerima. 16,3 posto tinejdžera svojim roditeljima najčešće laže o uzimanju droga i ostalih zabranjenih opijata.

Malo manje tinejdžera, njih točno 14 posto roditeljima laže o gledanju pornografskih sadržaja. Tinejdžeri se najčešće srame govoriti o takvim stvarima sa svojim roditeljima jer se boje da će biti pogrešno shvaćeni ili su njihovi roditelji jednostavno strogi po tom pitanju.

via GIPHY


9,5 posto tinejdžera u istraživanju je odgovorilo da svojim roditeljima lažu gotovo o svemu, dok je nešto manji postotak, točnije njih 9 posto odgovorilo da su potpuno iskreni prema svojim roditeljima.

U anketi nam reci o čemu ti najčešće lažeš starcima (ili barem prešućuješ istinu)...Osim onoga o čemu najčešće lažu svojim roditeljima, ovo anonimno istraživanje pokazalo je još neke zanimljive rezultate o tinejdžerima i njihovom odnosu s roditeljima.

Iako to možda na prvu ne bismo rekli, 71 posto tinejdžera odgovorilo je da im je drago što im njihovi roditelji postavljaju određena pravila. Tek 29 posto djece ne slaže se s tom izjavom i misle da bi bilo bolje kad bi njihovi roditelji bili malo manje strogi.

via GIPHY


Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Je li itko baš 'streight'? Novo istraživanje je dokazalo da smo svi pomalo biseksualni

Nesretnije smo no ikad – istraživanje otkrilo zbog čega se najviše stresiramo i plačemo

Pusa, nešto više ili samo 'bok'? Istraživanje je otkrilo kako najčešće završavaju dejtovi

tinejdžeri Istraživanje zanimljivosti

Još vijesti