Slika nije pronađena

Njegov post na njegovoj i (još uvijek) najpopularnijoj društvenoj mreži u trenu je postao masovno dijeljen, komentiran i izazvao je (uglavnom) negativne reakcije. Ukratko, očekuju na promjene na News Feedu, odnosno Novostima i to uskoro.


Fokus će biti prebačen s 'pružanja relevantnog sadržaja' na 'smislene društvene reakcije', čime se nadaju da će Facebook dobiti na kvaliteti, računajući unaprijed da će izgubiti na kvantiteti. Naime, korisnici će zasigurno manje vremena provoditi na Facebooku, budući da će manje sadržaja biti dostupno.

Zašto? Mijenja se algoritam, a na tu ideju su došli, kako piše Guardian, nakon što su pretrpjeli kritike tijekom 2017. godine zbog širenja dezinformacija pomoću kojih se utjecalo na predsjedničke izbore krajem 2016. godine, kada je Trump pobijedio. I ne samo to, kritizirani su i zbog eksploatiranja ljudske psihologije i zbog dozvoljavanja clickbait medijskih naslova.

Naime, Facebook dozvoljava promovirane objave koje jesu preplavile naše News Feedove, ali nekako smo navikli... No, Mark smatra da su javni sadržaji 'eksplodirali' na Facebooku do te mjere da mnogi misle kako zasjenjuju sadržaj i novosti o našim prijateljima i članovima obitelji.


Konkretno, to znači da će Facebook davati manji značaj i doseg postovima, fotografijama i video materijalu koje dijele mediji i poslovne organizacije.

Dakle, Facebook se vraća svojoj srži odbijajući sve ono što je stvorio kroz godine – a postao je relevantan izvor informacija. Istraživanje provedeno sredinom prošle godine je pokazalo da se dvije trećine Amerikanaca dnevno informira upravo na društvenim mrežama. No, Zuckerberg to ne smatra poželjnim: 'Ravnoteža na News Feedu se prebacila s najvažnije stvari koju Facebook može učiniti - a to je da nas međusobno povezuje. Osjećamo odgovornost da naše usluge nisu samo zabavne za korištenje, nego da budu i na dobrobit ljudi'.

Drugim riječima, nas i drugih vaših omiljenih medija će biti manje, a informacija o vašim prijateljima, obitelji i onih iz raznih grupa bit će više. Naravno, mi ovu promjenu ne smatramo dobrom, a i nekako imamo osjećaj da se u međuvremenu pojavilo još puno društvenih mreža na kojima se povezujemo – bojimo se da je Facebook izgubio svoj target.



Foto: Facebook/Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

Ne želiš više nikad vidjeti ili čuti za bivšeg ili bivšu - Facebook ima idealno rješenje!

Bolja od Snapchat i Facebooka – jeste li već instalirali novu aplikaciju Houseparty?

Facebook Messenger se mijenja na gore – očekujte reklame i tamo gdje ih nije bilo

anketa promjene facebook društvene mreže mark zuckerberg

Još vijesti