Slika nije pronađena

Dok smiješne i zabavne ludorije prevladavaju unutar kulture video platformi, bujica zabrinjavajućih incidenata iz 'Bird Box' izazova, 'Fire' izazova i izazova s Tide kapsulama potaknuli su YouTube na akciju.

YouTube neće dozvoljavati objavu opasnih videozapisa. Iz kompanije upozoravaju kako moraju paziti da videozapisi koji bi trebali biti zabavni ne prijeđu granicu i postanu opasni, odnosno kako se pri izvođenju tih izazova nitko ne bi ozlijedio. Za one koji ne znaju, 'Bird box' izazov uključuje kretanje od točke A do točke B s povezom na očima, kao što likovi u filmu 'Bird Box' ne smiju vidjeti ništa što se događa oko njih, takvo je i pravilo izazova, a ljudi su počeli sudjelovati u izazovu čak i u automobilima, što je krajnje opasno.


Izazov s Tide kapsulama uključivao je jedenje tih kapsula, a izazvalo je brojne slučajeve trovanja. Isto tako, 'Fire' Challenge je izazov u kojem se sudionik dobrovoljno zapali na kratko vrijeme pomoću zapaljivih tekućina ili zapaljivih dijelova tijela uz snimanje svega što se događa.

 

'YouTube je dom mnogih omiljenih viralnih izazova i prankova, ali moramo se pobrinuti da ono što je smiješno ne prelazi granicu i da bude štetno ili opasno', navodi se u njihovoj politici. YouTube eksplicitno zabranjuje one vrste prankova koji predstavljaju opasnost od ozbiljnih ozljeda, pa čak i smrti. Zabranjeni su i prankovi zbog kojih žrtve mogu povjerovati da su u ozbiljnoj opasnosti, npr. prank da vam je netko, poput lopova, u kući, ili oni prankovi koji uzrokuju emocionalnu uznemirenost kod djece.


via GIPHY


Često s tim prankovima i izazovima na YouTube-u nije jasno je li ono što se događa stvarno ili odglumljeno samo kako bi se skupili pogledi. Međutim, ažurirana pravila ne razlikuju to dvoje, što znači da je sve stvarno ako se pita YouTube. Onima koji prekrše pravila, YouTube će obrisati video i izdati upozorenje, a brisanje kanala prijeti korisnicima koji više puta prekrše pravila korištenja ovog Google videoservisa.


Foto: Pexels/Imdb

M.S.K.

Pogledajte još:

Zašto pobogu? Najnoviji izazov nije toliko opasan koliko je odvratan [VIDEO]

Konačno pametan YouTube challenge – izazovi nekog i provjeri vjeruješ li pretpostavkama

Viralni izazov godine – na Drakeov hit i za dobar video, ekipa iskače iz auta i riskira život!

zabrana opasan sadržaj upozorenje izazovi youtube prankovi

Još vijesti