Slika nije pronađena

Njegovo je ime Ricky Dean, ima 19 godina, cijeli se život bori s rijetkim poremećajem pamćenja za kojeg mu je dijagnoza napravljena tek ovih dana, a sve zbog toga jer je ostao bez kisika za vrijeme poroda.

Ricky danas čak studira agronomiju, ali svakodnevno treba podsjetnike za obavljanje najosnovnijih zadataka kao što su prehrana, pranje zuba i slično. On nema kratkoročno pamćenje, a za obavljanje svakodnevnih zadataka najviše se oslanja na svoj mobitel, ali i putokaze koje ima po kući te, dakako, od velike su mu pomoći i roditelji.

Kao dijete, u osnovnoj školi često je bio ljut i bijesan, zbog čega je stalno upadao u probleme. Nitko nije znao zašto je takav, a kockice su se konačno složile tek prije tri mjeseca kada su mu liječnici konačno uspostavili dijagnozu. Za ovaj poremećaj pamćenja, pak, nema naziva i pogađa jednog od milijun ljudi te je veoma rijedak.


Ricky se tek sada pomirio sa svojom situacijom. Naime, sve ove godine odrastanja nadao se da će mu biti bolje, da će se izliječiti. Sada je poremećaj prihvatio i radi sve kako bi živio koliko toliko normalnim životom. Jedno vrijeme uopće nije izlazio iz kuće zbog problema koji mu poremećaj radi, ali danas ima mobitel koji mu je od presudne pomoći. U njega zapisuje sve  kako bi mu život bio lakši.

Zaboravlja dogovore i super stvari koje su mu se dogodile

Kaže kako mu je najgore jer  uvijek zaboravlja sastanke s prijateljima te zaboravlja super stvari koje su mu se dogodile. Također, u nemogućnosti je planirati događaje, kao što je primjerice proslava rođendana. Roditelji mu pomažu tako što mu govore kako se treba obući za određene vremenske prilike ili kada treba objedovati.

Danas ga zovu 'memento tinejdžerom' i to prema liku u filmu 'Memento' kojeg igra Guy Pearce, a koji je morao sve zapisivati što mora napraviti kako bi mu se život koliko toliko normalno odvijao.

Ricky o svemu kaže: 'Prijatelji me stalno zezaju, govore mi da sam od njih posudio novac prošli tjedan jer znaju da se ja toga ne mogu sjetiti. Ipak, počeo sam praviti popise pa ipak znam. Moje je stanje veoma frustrirajuće za neke ljude jer jednostavno ne razumiju da se puno stvari ne mogu sjetiti. Da nemam svojih popisa i mobitela, bio bih izgubljen. Najgore mi je što se ne mogu sjetiti nekih lijepih događaja iz života jer jednostavno ne razumijem koncept vremena.'


Kuhanje i kupanje su riskantne aktivnosti

Za Rickyja su primjerice, kuhanje ili kupanje veoma riskantne aktivnosti i zato ih može obavljati samo uz nadzor drugih. Budući da nema osjećaj o vremenu, mogao bi to raditi satima, a da i ne primijeti. Za njega je sasvim jednako vrijeme od pet minuta i pet sati.

Otac Gary o svom sinu kaže: 'On ima nekakav miks autizma i poremećaja pamćenja zbog nedostataka kisika za vrijeme poroda i zato je ovako jedinstven. Jedno smo vrijeme mislili da je alergičan na hranu, ali sretni smo što smo konačno dobili dijagnozu. Lako gubi koncentraciju, ali ima puno empatije za druge. Na primjer uvijek će rado pomoći starijim gospođama.'

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

tinejdžer pamćenje

Još vijesti