Slika nije pronađena

Znaš li da je skoro 50% ispitanih učenika bilo nezadovoljno svojom težinom te da slobodno vrijeme u 36% slučajeva provode pred tv-om ili surfajući?


Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u kojem je kroz projekt 'Vrtim Zdravi Film' sudjelovalo 3.300 učenika sedmih razreda iz 63 hrvatske osnovne škole, pokazalo je da svaki četvrti sedmaš, odnosno njih 26,6% , misli da ima višak kilograma i da treba smršaviti.

Njih 48,7% nezadovoljno je svojom težinom, dok je 12,3% u vrijeme provedbe ankete bilo na nekoj vrsti dijete, podaci su istraživanja u sklopu projekta koji želi potaknuti edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, sa ciljem prevencije pretilosti kod mladih.

Analizirajući podatke, saznali smo da svako četvrto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Oko 36% djece provodi između tri i sedam sati dnevno gledajući televiziju, dok četvrtina djece isto toliko vremena provodi igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo je zato važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi, istaknula je Dijana Mayer iz HZJZ-a.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, te Agencija za odgoj i obrazovanje, a podržali su je i sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić, te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: Freeimages

Pročitajte još...

...'Zdravi' trendovi koji mogu biti štetni...

...Nije samo problem tinejdžera – djevojčice od 7 godina na dijeti...

...'Dijeta za mršavice' – evo kako skupiti kilograme!...

Dijeta sedmaši nezadovoljni težinom i tijelom osnovnoškolci Vrtim zdravi film

Još vijesti