U Španjolskoj učitelji nose suknje s dobrim razlogom

Postoje učitelji koji nam pružaju podršku na različite načine, ali i oni koji to rade u nešto manjoj mjeri. Učitelji ove škole zasigurno pripadaju prvoj skupini, a ovom gestom otišli su i korak dalje.

Koliko puta smo se susreli sa situacijama gdje se vršnjaci i školski kolege izruguju s nečijom odjećom, izgledom ili nečim trećim. U takvim situacijama podrška učitelja može biti od velike pomoći i važnosti. Tu su odgovornost poprilično ozbiljno shvatili profesori španjolske škole 'Virgen de Sacedón' u gradu Valladolidu. Dvojica 30-godišnjih učitelja pojavili su se na svom radnom mjestu u suknjama iz dirljivog razloga.

Učitelji Manuel Ortega i Borja Velázquez odlučili su u školu obući suknje nakon što su čuli homofobne izjave jednog učenika upućene njegovom razrednom kolegi koji je nosio hoodiecu s manga motivima. Učenik je na kraju skinuo hoodiecu i posramljeno spustio glavu zbog uvreda. Iako su drugog učenika upozorili zbog njegovih riječi, učitelji su se bojali da nije razumio koliku težinu mogu nositi riječi. Ortega je ideju o suknji donio Velázquezu, ravnatelju škole, koji ju je podržao i pristao sudjelovati kao način zauzimanja stava o toleranciji i različitosti. Cilj je, prema Velázquezu, bio "pokazati da trebamo biti otvoreni za promjene i da riječi nanose štetu".

Otkako su fotke svojih odjevnih predmeta objavili na društvenim mrežama i kada su ih intervjuirale razne novine, postupci učitelja dosegli su viralni status širom svijeta. Međutim, to nije baš novo i njihove su akcije dio većeg pokreta. Muškarci, i učenici i učitelji, u Španjolskoj već nekoliko mjeseci nose suknje na nastavu kako bi bili solidarni s Mikelom Gómezom, 15-godišnjim studentom iz Bilbaa koji je poslan školskom psihologu nakon što se na nastavi pojavio u suknji. Mikelova priča podigla je prašinu. Nakon tog incidenta na TikToku je objasnio što se dogodilo. Naime, vidio je kako dečki u drugim školama po svijetu nose suknje kao način poticanja rodne ravnopravnosti te je želio sudjelovati. Kad je izbačen s nastave pitao se zašto je on izbačen, a ne bilo koja djevojka koja je tog dana bila u suknji. Svakako, radi se o hrabrom potezu i hvalevrijednoj podršci profesora  koja će zasigurno ostaviti dubok trag u sjećanjima učenika, a neke od njih je već i potaknula na djelovanje.


Pogledaj još:

Samoća nije uvijek loša stvar: Kako zavoljeti provoditi vrijeme sama sa sobom?

SPF zaštita ipak nije samo za sunčanje? Zašto je toliko bitan i što se može dogoditi ako ga ne stavljaš svaki dan?

Ovo ljeto umjesto da se družiš sa svojim mobom i ne radiš ništa - isprobaj neku od ovih zabavnih aktivnosti


Škola Španjolska učitelji Rodna ravnopravnost