Slika nije pronađena

Danas, gledanje klasične televizije nije toliko popularno kao prije desetak godina jer je internet promijenio dosta toga, ali bez obzira na to, ovisnost o tv-u ne jenjava.

Neandertalci su prije više tisuća godina gledali u vatru te ih je ona fascinirala, a danas jednako tako gledamo u različite ekrane i osjećamo uzbuđenje. Kada se radi o gledanju televizije, listu ovisnika predvode Amerikanci, a u Srednjoj Europi Hrvati i Mađari.

Jedno istraživanje je pokazalo da Hrvati gledaju televiziju više od četiri sata dnevno, a ovisnost se najčešće stvara među djecom i starijim osobama.

Da vam televizija ne zamijeni obitelj i prijatelje, dobro bi bilo saznati koji su to znakovi pretjeranog gledanja tv-a;

Ne vidiš više dobro što piše na ploči

Primjetila si da moraš škiljiti kako bi vidjela ono što je napisano na školskoj ploči, a osobito ono što je u sitnijim slovima. Sve vrijeme provedeno pred ekranom utječe na naš vid, a vjerovali ili ne očni mišići se brzo umore. Oni se ne mogu odmoriti ako naše oči stalno gledaju u ekran te ih to samo još dodatno opterećuje. Stalno naprezanje očiju može uzrokovati mutan vid, suhe oči i druge posljedice. Moraš posjetiti liječnika u slučaju da inače nemaš problema s čitanjem onog što piše u daljini, a zamijetila si da u zadnje vrijeme škiljiš.


Tv ti je stalno upaljen

Kada nam je tv upaljen po cijele dane tada imamo izgovore poput `Sve je u redu jer mi je potrebno nešto u pozadini, a da nije glazba` ili `Mogu multitaskati- tv radi, a ja pišem zadaću što znači da sam produktivna`. Ovakvi i slični izgovori nisu dobri jer ćemo tako još više biti prikovani uz televizor. Ne želimo nikoga osuđivati, ali je nevjerojatno kakve ćemo izlike sve smisliti samo da bi opravdali svoje loše navike.Gledaš čak i serije i filmove koji ti se ne sviđaju

Ovo se zna dogoditi kada cijeli svijet bruji o nekoj seriji pa se i mi natjeramo da ju pogledamo, razočaramo se, ali ju i dalje gledamo jer inače ne znamo o čemu bi pričali s drugim ljudima. Istina, ovo se ne događa svima, ali se odnosi na ljude koji previše gledaju televiziju. Koga briga ako ti se Igra prijestolja ne sviđa ili Slatke male lažljivice?


Jedeš samo uz upaljeni tv

Ako postoji aktivnost koju radiš samo uz televizor koji je upaljen, to je već malo ekstremno. Najčešći primjer toga je kada osoba ne može jesti bez televizora. Priznajemo, večera može postati `bolja` dok gledamo omiljenu seriju, ali ako niti jedan obrok ne može proći bez toga- vrijeme je da se makneš od tv-a.


Osjećaš se jako tužno kada je serija gotova

Ovdje ne govorimo o onom osjećaju kojeg svi imamo kad je serija gotova, a to je osjećaj zbunjenosti. No, kada se osjećaš zaista tužno pa čak i plačeš jer je neka serija gotova ili prekinuta, to je očiti znak da se previše družiš s televizorom.S prijateljima raspravljaš više o likovima s tv-a nego o stvarnom životu

Više si koncentrirana na život likova iz serije nego na živote svojih prijatelja? Moramo priznati da je ovo veliki poziv na uzbunu. Sasvim je normalno pričati s prijateljicom o omiljenoj seriji i likovima ako ste obje opsjednute, ali ako više pričate o tome nego o stvarnom životu onda to nije nikako dobro.

TV televizija televizor

Još vijesti