Slika nije pronađena

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu komentirala je za Dnevnik Nove TV ponašanje mladih uslijed pandemije koronavirusa i uputila svima poruku da treba biti svjestan situacije.

"Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan, osobito među mlađom populacijom, da svako okupljanje i svako nepridržavanje distance i higijenskih mjera može dovesti do povećanog broja novih oboljelih", kazala je Markotić.

"Isto tako je i u svijetu, iako je i dalje mladost ta koja ne obolijeva tako često i teško, što raste veći broj među mladima inficiranih, to raste i broj onih koji imaju teže oblike bolesti", objasnila je.

Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike, piše portal Mojfaks. "Deset posto su teški slučajevi, uključujući one koji su na respiratoru ili na povišenom protoku kisika", navodi.

Kaže da ima nešto i u genima. "Najnovija istraživanja su to pokazala, osobito među mlađim ljudima, u određenim obiteljima. Vidjelo se da neki receptori za virus mogu dovesti do težih oblika bolesti čak i kod mladih ljudi", pojasnila je Markotić.

Mladi, suzdržite se od druženja s ekipom i odlazaka na tulume!

Unatoč tome što se veća okupljanja nesmetano održavaju, Markotić preporučuje da bi se mladi ipak trebali kloniti većih okupljanja. Ipak, mišljenja je da je dobro što je velik broj mladih nosi maske i pridržava se mjera. "Mladi su interaktivni, bitno je da oni koji se disciplinirano ponašaju povuku i one koji su manje disciplinirani. Sve to može pomoći zdravstvenom sustavu", smatra Markotić.

U svijetu pak raste broj mladih zaraženih koronavirusom zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija ima važno upozorenje; pozivaju mlade da se suzdrže od druženja s ekipom i odlazaka na tulume!

Naime, mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije je da mladi moraju preuzeti odgovornost jer premda su otporniji na virus, šire ga svojim starijim ukućanima.

Foto: Shutterstock

mladi korona. druženja Koronavirus

Još vijesti