Slika nije pronađena

Jako bi željela znati više o onom slatkom dečku koji od ove godine ide u tvoj razred? Njegove tajne mogla bi otkriti jednim pogledom u – bilježnicu.

Stotinama godina su grafolozi stručnjaci koji analiziraju rukopis – tvrdili da puno toga o osobi možeš saznati kroz njen rukopis. Što voli ili ne voli, koje su joj prednosti, a koje mane, kojim raspoloženjima naginje i kakvog je karaktera – sve se to može iščitati iz rukopisa, barem tako tvrde grafolozi.

Što je grafologija?

Grafologija ne uživa velik ugled među “pravim” znanstvenicima, pogotovo u Americi, ali u ostatku svjeta ipak ih angažiraju u razno-raznim slučajevima, posebice onda kad je potrebno odgonetnuti karakter osobe (kriminalca ili sl.). Način na koji pišemo otkriva ono što nam se vrti u glavama, ne radi se samo o koordinaciji ruke i mozga.

Grafologija se ne bavi samo oblikom slova nego i položajem teksta na stranici na kojoj ga ispisujemo, linijama i njihovom zaobljenošću ili pak isprekidanošću i sličnim stvarima.

Psiholozi, uključujući Freuda, smatrali su da je rukopis prozor u svjesni i nesvjesni um. Profesionalci koji se bave analizom rukopisa tvrde da mogu odrediti koliko ste pametni, iskreni i stabilni – samo iz jednog pogleda na vaš rukopis.

Koliko je potpis drugačiji od ostatka svega što pišemo?

Kad ispisujete tekst, rečenice i riječi, prenosite svoje osjećaje i ideje. Kad se potpisujete – otkrivate svoj identitet javnosti. Vaš potpis otkriva kako želite da vas svijet vidi. Ako niste jednaka osoba u javnosti i u privatnom životu – potpis će vam biti puno drugačiji od ostatka teksa koji pišete.

- Ako se tvoja simpa potpisuje slovima koja su puno veća od ostatka teksta, slika koju ostavlja u javnosti “napuhanija” je od njegovog osobnog identiteta. Možda kompenzira osjećaj manje vrijednosti tako što svoje ime piše velikim slovima koja daju dojam drskosti i odvažnosti.

Što znači kad se slova naginju u jednu ili drugu stranu?

Očigledno naginjanje u lijevu stranu može značiti da osoba voli razmišljati o svemu, igra na sigurno i pažljivo odvaguje opcije prije donošenja odluke. Ovisno o naginjanju u desnu stranu osoba može biti dinamična, impulzivna, ekstrovertirana i prijateljski raspoložena.

Nije li nešto od ovoga samo zdrav razum i nikakva znanost?

U svakom slučaju! Ne treba ti studij na nekom fakultetu da shvatiš da je uredan rukopis znak uredne osobe, da će napetija osoba jače utiskivati slova u papir, a osoba koja je veselija i nabrijanija pisati slova koja kao da se dižu prema gore. Malena slova ukazuju na nedostatak samopouzdanja dok bi nečitak potpis mogao značiti da se osjećaš beznačajno i želiš sakriti tko si zapravo. Rukopis koji je prepun pogrešaka ili se naginje u svim smjerovima ukazuje na tjeskobnu ili rustriranu osobu.

Što znači veličina slova?

Grafolozi vjeruju da velika slova označavaju energičnu osobu koja je samopouzdana i angažirana. Rukopis srednje veličine upućuje na zauzetu, dobro uravnoteženu osobu koja nema problema s time da ponekad vrijeme provede sama. Malena slova i rukopis djelo su osobe koja ima smisla za detalje i organizaciju te je posebno talentirana za znanost i matematiku.

Može li se napraviti rukopis bez ruku?

Pokušaj napraviti sljedeći pokus. Pridržavaj olovku ili kemijsku ustima i pokušaj napisati svoje ime na komadu papira. Kad bi bili prisiljeni na ovaj način naučiti pisati, s vremenom bi razvili isti “rukopis” kao da pišete rukom. Studije su pokazale da ljudi koji bi izgubili sposobnost pisanja rukama, proizvode isti specifični rukopis koji su imali dok su još mogli pisati rukama. Smatra se da je ovo dokaz da rukopis “leži” u našim umovima, a ne rukama.

Što vaš rukopis govori o vama? Pokušajte ga analizirati!

L.B./Being Girl

foto: sxc.hu

rukopis Grafologija karakter

Još vijesti