Slika nije pronađena

Svačiji rukopis je jedinstven i otkriva puno više nego što to vjerojatno možeš i zamisliti, a na temelju njegove analize mogu se saznati različite karakteristike osobnosti. Time se bavi grafologija, vještina prosuđivanja kararktera i psihološkog stanja pojedinca, koja se temelji na postavci da između rukopisa i njegova autora postoji uočljiva veza.

Danas je grafologija najčešće zastupljena u kriminalistici i sudskom vještačenju, kada se treba ustanoviti autentičnost potpisa, odnosno identitet osobe koja potpisuje pojedini dokument, a često se njome služe i povjesničari kada žele utvrditi autorstvo pojedinog starog rukopisa.


Grafolozi tako razlikuju šest tipičnih rukopisa; onaj koji naginje na lijevo ili na desno, onaj koji je zaobljen, zbijen ili koji sadrži tisak i križić iznad i ili j. Prilikom analiziranja rukopisa vodi se računa i o prostoru između riječi, obliku i vezivanju slova, iskorištenosti prostora te raznolikim detaljima, a mogu se i proučavati pojedinačna slova te njihove specifičnosti.

Tako način na koji pišemo slova grafolozima otkrivaju mnoge osobine, kao npr.

Slova koja se nepravilno naginju označavaju krutost. Slova koja su jako utisnuta pokazuju da je osoba koja piše uznemirena, dok slova koja su srednje utisnuta pokazuju na izdržljivost i mogućnost nošenja s problemima.

Jako krupna slova pak povezana su s teatralnosti, a sitna slova označavaju visoku razinu koncentracije i introvertiranost. Kod osoba koje su izrazito druželjubive uočavaju se široka slova, dok se uska slova povezuju sa sramežljivošću i discipliniranošću.


Čitljivi rukopisi karakteriziraju komunikativne osobe, dok su tekstovi napisani nečitko povezani s tajanstvenošću.

Osim toga, postoji i zabavna strana grafologije, kao što je npr. analiza naših škrabotina koje mnogo puta činimo nesvjesno, a koja može otkriti dosta o nama.

Tako na primjer osobe koje crtaju strelice se smatraju odlučnima, a sama strelica često ukazuje na posvećenost određenom cilju. Svima nam omiljena srca karakteriziraju zaljubljenu i vedru narav, dok zvjezdice ukazuju na optimizam. Razni uzorci sugeriraju introvertiranost, a cvijeće društvenost.

Ako pak osoba papir ispuni svojim inicijalima to će ukazati na želju za osamostaljivanjem, dok će paukova mreža asocirati na zarobljenost ili potrebu da nekoga ili nešto privuče.

U svakom slučaju u slovima se izgleda krije mnogo tajni koje osim stručnjaka uz malo proučavanja možemo otkriti i sami. I zato olovku i papir u ruke...

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

rukopis Grafologija zanimljivo

Još vijesti