Slika nije pronađena

Teško je odvojiti se od mobitela i na jedno popodne, uvijek nađemo neki 'dobar' razlog zašto da bude pokraj nas. Znamo da nije dobro ni preporučljivo biti stalno na mobu, ali i dalje to radimo i nastavit ćemo raditi. Ovih 5 grešaka su posebno problematične, a svi ih svaki dan radimo.

Nekada je potrebno odvojiti se od mobitela. Naravno da ga trebaš imati kraj sebe po noći, jer ipak ti je na njemu alarm, isto je i preko dana, jer ga koristiš za brojanje koraka ili čekaš da ti se simpa javi. Uvijek imamo spremne izgovore zašto nam je mob uvijek na dohvat ruke. Ovo je 5 najčešćih greški koje SVI rade svaki dan kada su pitanju mobiteli. Koristiti tehnologiju je sastavni dio svačije svakodnevice, ali treba pokušati to raditi na način koji će biti što je manje moguće štetan za tebe i tvoje zdravlje.

1.Spavanje s mobitelom
 

 

Mobiteli su zapravo elektromagnetski odašiljači i prijamnici. To znači da emitira radio valove. Iako još nije dokazano i potvrđeno, istraživanja jedno za drugim pokazuju da radio valovi mogu negativno utjecati na naš mozak ako smo im izloženi dugo i puno. Osim toga, spavanje s mobitelom može utjecati i na ciklus spavanja na način da ti ga svaki dan mijenja kada te tijekom noći bude notifikacije, što nikako nije zdravo, a ni dobro za tvoje tijelo i organizam. Teško je odvojiti se od mobitela i tih sati koje provedeš spavajući. Ako ga možeš tijekom noći držati u nekoj drugoj prostoriji, to bi bilo super, ako ne, barem ga stavi na 'zrakoplovni mood'.


2.Izloženost svjetlu ekrana satima i satima po danu i noći

Osim što će te zvonjava ometati po noći i radiovalovi koje odašilje, ako si do 3 ujutro na mobu jer šalješ poruke ili igraš omiljenu igricu, svjetlost s ekrana potiskuje melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i buđenja. Svjetlost s ekrana osim toga još uzrokuje i glavobolje i probleme s vidom. Tijekom noć barem smanji što je više moguće svjetlost.

 
 

3.Koristimo ga i kada ima slab signal

Za ovo ne bi nikada rekli da je bitno, ali je. Kada ti je signal na mobu slabiji, to je opasnije za tebe. U takvim situacijama, tvoj mobitel mora pojačati odašiljanje signala, a što više energije izlazi iz njega, to je to štetnije za tvoje zdravlje. Zato se preporučuje da se spajaš na internet koji imaš kod kuće, a ne koristiš mobilni ili da kada imaš jako slab signal, makneš mob od sebe i jednostavno ga tada malo ne koristiš. Korištenje moba dok je signal jako slab je loše i za njega jer se tada jače zagrijava.

4.Cijelo vrijeme ti je uz u ruci/uz kožu
 

 

Postoji nekoliko istraživanja koja povezuju mobitele i pojavu raka. Tvoja koža vrlo lako upija vrućinu koju on isijava, i to malo po malo, cijelo vrijeme dok mob držiš u ruci, na sebi ili na bilo koji drugi način koji uključuje da je direktno na tebi. Zato se recimo preporučuje da kada znaš da ćeš s nekime dugo pričati na mobu, koristiš slušalice, kako ti ne bi dugo bio direktno na uhu.

5.Pogrbljuješ se dok gledaš u ekran

Već se pokazalo problematičnim previše tipkanja po mobitelu. Najčešće svi tipkaju s palčevima, a sada se neki suočavaju i s ozljedama i problemima zbog toga. Osim palčeva, još jedan dio tijela koji ti izrazito pati zbog previše korištenja mobitela je vrat i ravno držanje. Kada gledamo u mob, najčešće ćemo se pogrbiti i biti u toj pozi ako treba i satima. Kada imaš tako pogrbljen vrat, stavljaš veći pritisak na vratnu kralježnicu. Kako vrijeme prolazi, tako će težina koju trpi tvoj vrat biti sve veća i veća, zbog toga što će ti držanje biti sve pogrbljenije i pogrbljenije. Bilo bi idealno kada bi mob držali što ravnije ispred sebe, u visini očiju, držeći vrat što je ravnije moguće.

Foto: Shutterstock.com - Primorac91/ Shutterstock.com - Syda Productions/ Shutterstock.com - SAQUIZETA/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Makni se malo od ekrana i radi stvari s ove liste: 11 stvari koje možeš raditi doma, a da ne uključuju mobitel!

Tvoj mobitel je već star i nikakav? Na ovih 6 načina mu možeš vratiti sjaj

Način na koji držiš mobitel dok tipkaš može otkriti puno o tvojoj osobnosti - saznaj što kaže o tebi

mobitel greške svi radimo Korištenje mobitela #zdravlje

Još vijesti