Slika nije pronađena

Kad bi vas netko pitao što zečevi najviše vole grickati, sigurno biste odgovorili: mrkvu. Za ovo uvriježeno mišljenje, koje je pogrešno i može dovesti do zdravstvenih poteškoća kod zečeva, kriv je omiljeni crtani lik: Zekoslav Mrkva.

Iako zečevi neće odbiti mrkvicu koju im ponudite, ona je zapravo bogata šećerima koji će brže pokvariti zube vašeg ljubimca. Isto vrijedi i za Iceberg salatu i jabuke. Najbolja hrana za vašeg zeca je sijeno koje možete kupiti u pet shopovima, brokula, kelj i drugo tamno zeleno povrće i kupovni peleti koje također možete naći u dućanima specijaliziranima za prodaju hrane za kućne ljubimce.

style=width:


Obzirom da je glavni krivac, Zekoslav Mrkva (poznat i kao Bugs Bunny, Duško Dugouško i td.), jedan od najomiljenijih crtanih likova u povijesti ovog žanra, donosimo nekoliko zanimljivosti o njemu koje sigurno niste znali...

* Kako je Zekoslav dobio ime?

Lik koji je kasnije postao poznat pod imenom Bugs Bunny (Zekoslav Mrkva) prvi se put pojavio u crtanom filmu Porky's Hare Hunt 1938. godine, ali nije imao ime. Tijekom vremena, pojavio se još nekoliko puta u crtićima koje je režirao Ben Hardaway koji je imao nadimak Bugs pa je tako kraj listova papira na kojima je bio nacrtan ovaj zekonja pisalo Bug's Bunny, što znači Bugsov zec. Kasnije je iz imena samo maknut apostro i Zekoslav Mrkva postao je Bugs Bunny.

width:540px; src=https://33.media.tumblr.com/319f41a41c8f0a8f1c97bbeaa5d2cbb1/tumblr_nm94gn4kdT1s2wio8o1_500.gif alt= data-pin-url=http://randar.com/post/115527290475/easter-yeggs-1947 data-pin-description=Raiders of the Lost Tumblr>


* Zekoslav Mrkva je prvi crtani lik koji je završio na američkim poštanskim markicama

1997. godine, Zekoslav se pojavio na posebnoj seriji američkih poštanskih markica. Reakcije su bile podijeljene: neki su se pitali zašto je baš Zekoslav dobio tu priliku, a ne recimo Mickey Mouse, a drugi su brinuli zbog ove komercijalizacije markica na kojima su se dotad nalazile samo stvarne povijesne ličnosti.

style=width:* Mel Blanc je zbilja jeo mrkve kad je sinkronizirao Zekoslava

Kad je Mel Blanc sinkronizirao Zekoslava Mrkvu i dao mu glas, morao je proizvoditi zvuk grickanja mrkve. Eksperimentirali su sa svakojakim povrćem (celerom), ali ništa nije zvučalo kao mrkva. Zato je Mel grickao prave mrkve koje bi ispljunuo nakon čitanja rečenica. Legenda kaže da je bio alergičan na mrkvu pa ju je zato i pljuvao nakon čitanja, što je on opovrgavao. Bilo je jednostavno brže ispljunuti mrkvu i nastaviti sa sinkronizacijom nego prožvakati je i pojesti.

style=width:

* Mrkvicu Zekoslava Mrkve inspirirao je slavni glumac Clark Gable

Teško je zamisliti Zekoslava bez njegove mrkve. U gotovo svakom crtiću, najčešće kad se prvi put pojavi, u ruci drži mrkvu. U tom smislu se svijetom proširila ideja da zečevi obožavaju mrkvu, što zapravo nije točno. Njegov zaštitni znak – mrkva – u crtani je stavljena kao parodija na glumca Clarka Gablea. U filmu u kojemu glumi, It Happened One Night, postoji jedna scena u kojoj se Gable naginje na ogradu, priča jako brzo i jede mrkvu. Ta je scena u to vrijeme bila jako popularna, a volio ju je i Zekoslavov animator Friz Freling. Kad je Zekoslav prvi puta izveo svoju rutinu s mrkvom, svi su znali na što se odnosi, ali s vreenom je originalna scena izblijedjela iz sjećanja ljudi, a Zekoslavovo grickanje je preživjelo.

L.B./foto: Tumblr

Pročitajte još...

...Stvarni ili izmišljeni? Likovi iz crtića inspirirani pravim osobama...

...Najdraži likovi iz svijeta crtanog filma...

...Nevjerojatno – stvarni ljudi koji izgledaju kao likovi iz crtića!...

zekoslav mrkva grickanje mrkve sve što niste znali o zekoslavu Clark Gable

Još vijesti