Slika nije pronađena
Mladi sve manje čitaju, a sve više vremena provode na društvenim mrežama, potvrdila je Američka psihološka asocijacija.

Kako donosi Washington Post, istraživanje koje je provedeno u SAD-u, pokazalo je da manje od 20 posto američkih tinejdžera na dnevnoj bazi čita knjigu, časopis ili novine, dok čak 82 posto srednjoškolaca svakodnevno koristi društvene medije i mreže.

via GIPHY


Ovo istraživanje baziralo se na usporedbi starijeg istraživanja od prije 40 godina i spomenutog, novijeg istraživanja iz 2016. godine. Rezultati su ispali poražavajući, a kako izgleda, današnji školarci više nemaju naviku čitanja knjiga ili časopisa. Prije 40 godina čak 40 posto srednjoškolaca svakodnevno je čitalo knjige, časopise i novine, a danas je ta brojka pala na niskih 16 posto.

Osim slabijeg čitanja, sve veći broj mladih, a posebno srednjoškolaca, svoje slobodno vrijeme najviše provodi pred ekranom na društvenim mrežama. Kako piše Washington Post, istraživanje je pokazalo da mladi u prosjeku provode čak šest sati na društvenim mrežama i/ili gledajući televiziju.

via GIPHY


Ni kod nas u Hrvatskoj situacija među mladima nije ništa bolja. Njihove navike čitanja također se postepeno smanjuju i postaju sve lošije, a veliko istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ni naši klinci u svoje slobodno vrijeme ne čitaju.

Kako donosi Zadarski.hr, u nedavno provedenom istraživanju sudjelovalo je ukupno 2650 učenika trećih i četvrtih razreda srednje škole koji žive na području Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Rezultati su pokazali vrlo poražavajuće podatke, a možda najgore od svega je to što na području Splita čak 46 posto srednjoškolaca 2015. godine, odnosno godine ranije, nije bilo u gradskoj knjižnici.

Ništa bolje rezultate nije pokazao ni Zadar u kojem je 35 posto učenika koji te godine nisu posjetili knjižnicu ni čitali, dok je Šibenik tek nešto malo bolji. Naime, tamo ima 'samo' 22 posto onih učenika koji ne čitaju.

via GIPHY


Iz ovih dobivenih rezultata možemo zaključiti da ni kod nas učenici više nemaju naviku doći iz škole, u ruke uzeti knjigu i krenuti čitati svoje omiljeno štivo. Jednim dijelom za to su sigurno krivi digitalni mediji i sve popularnije društvene mreže koji malo-pomalo preuzimaju 'ulogu' u našim životima.

Foto: Pixabay/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Većini dosadno, a svima korisno – razlozi zbog kojih trebate početi redovito čitati lektiru

Stavi ih na svoj bucket list – pet knjiga koje moraš pročitati prije punoljetnosti!

Što čitati preko praznika? 10 cool teen knjiga koje će te oduševiti

mladi Čitanje Istraživanje

Još vijesti