Slika nije pronađena

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizirala je u Velikoj vijećnici četvrtu po redu simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Imenovanjem predsjednika simulirane sjednice Hrvoja Kožića i tajnika Jana Težaka konstituiran je učenički Sabor. Na simuliranoj sjednici sudjelovalo je 128 učenika/zastupnika iz 3 učenička doma i 19 srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske.

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici raspravljalo se o Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. O Prijedlogu zakona očitovali su se predstavnici klubova zastupnika te predstavnici nadležnih odbora. Uslijedila je pojedinačna rasprava na kojoj su učenici predstavili svoja viđenja turizma, kao važne grane gospodarskog sustava te su iznijeli svoja razmišljanja i procjene o potencijalima turizma u rješavanju ili ublažavanju problema zapošljavanja i samozapošljavanja. Tijekom rasprave učenici/zastupnici su istaknuli, između ostaloga, rizike ekoloških incidenata, važnost razvoja kontinentalnog turizma kao i nužnost unapređenja turističke infrastrukture.


Učenici su nakon provedene rasprave glasovali o amandmanima na predmetni Zakon nakon čega je uslijedilo glasovanje o Konačnom prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je većinom glasova usvojen.

Srednjoškolci također smatraju da bi ih Hrvatska turistička zajednica nižim cijenama trebala poticati da na maturalce putuju unutar Hrvatske, a ne u inozemstvo.

Foto/Izvor: sabor.hr
I.N.

Pročitajte još:

Uvodi se biciklistički ispit u osnovne škole - nema vožnje bez 'dozvole'

Ukida se prvi popravni rok: umjesto popravnog dodatni sati u školi

Radiklane promjene školstva: biranje lektira, dulja nastavna godina, puno više informatike

Škola Učenici Sabor

Još vijesti