Slika nije pronađena

Pohađanje smjera gdje bi se bavili nečime što ih stvarno zanima i u čemu bi onda kasnije lakše ostvarili karijeru za mnoge je učenike san, a ljubitelji videoigrica sada to mogu i ostvariti.

Tehničku školu Sisak roditelji osmaša posljednjih dana zatrpavaju pozivima. Zovu iz cijele Hrvatske, pa u školi procjenjuju da bi mogli primiti barem pet puta više učenika nego što imaju mjesta. Sve zbog novog, nedavno predstavljenog programa - tehničar za razvoj videoigara.
'Jedna je majka imala ideju ispisati svog sina iz trećeg razreda srednje i upisati ga u prvi razred naše škole. Interes je golem, a mi u iduću školsku godinu primamo jedan razred s 24 učenika. Vjerujem da ćemo uspjeti privući najbolje učenike iz naše županije, ali i šire', ispričao je za novac.jutarnji.hr ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Strukovne škole u Hrvatskoj za iduću godinu nemaju u ponudi puno novih strukovnih kurikuluma zbog čega program tehničar za razvoj videoigara u Sisku izaziva pozornost.

via GIPHY


U praktikumima namijenjenima provedbi novog programa napravit će profesionalni audio i video studio, bit će tu kamera za snimanje pokreta, vrhunska gaming računala, pa i VR naočale i gaming fotelje. Teško je reći koliko će u konačnici biti ulaganje u opremu i edukaciju nastavnika, kaže ravnatelj za novac.jutarnji.hr, no svakako je riječ o nekoliko milijuna kuna.

Kurikulum za novi program osmislili su stručnjaci iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji provode i edukaciju nastavnika.
Učenici će u prvom razredu imati predmete osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara, dok u drugome razredu prelaze na predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija. U posljednje dvije godine školovanja učit će, među ostalim, napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, teksturiranje i animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim predmete digitalna logika, proizvodnja kompetitivnih videoigara, vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

via GIPHY


Ukupno u četiri godine školovanja ovaj program nudi 20 predmeta povezanih s gaming industrijom, podijeljenih u pet modula.

Od trećeg razreda u ponudi je i šest izbornih predmeta: napredna audio i video produkcija, razvoj okoline za izradu videoigara, testiranje korisničkog sustava u videoigrama, pokretanje poslovnog pothvata i međunarodno poslovanje.

Nakon ovog programa u planu je još šest srodnih zanimanja, od kojih je jedno svemirska tehnologija.

Foto: Freepik – nensuria/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

WTF situacija u hrvatskom školstvu - učenici su markirali i otišli piti, a nastavnica im se sada mora ispričati

Državna matura ima sve stroža pravila – čak ni jedan svakodnevni predmet nećeš moći koristiti

Zagrebačka srednja škola koja oduševljava! Skroz je moderna, ima čak i mini zoološki vrt

videoigre srednja škola zanimljivo novi smjer

Još vijesti