Slika nije pronađena

Anonimno istraživanje provedeno u hrvatskim školama ukazalo je na šokantne podatke – da su o seksu slabo informirani i da je više od polovice učenika seksualno aktivno.

Istraživanje su provele Josipa Rožman, glavna sestra odjela psihijatrije karlovačke Opće bolnice, Ivana Španić medicinska sestra i Vanja Pranjić, profesorica u Medicinskoj školi Karlovac. Uključene su bile sve srednje škole u gradu Karlovcu – ukupno više od 1000 učenika u adolescentskoj dobi, a do sada su obrađeni samo podaci iz Medicinske škole (155 učenika).

A situacija je tamo vjerojatno najbolja – jer oni slušaju predmet 'Metodika zdravstvenog odgoja', dok drugi učenici informacije o seksualnom ponašanju i zdravlju uglavnom pronalaze na internetu. 'Jako su zainteresirani za sve teme iz seksualne medicine. Baš ih sve jako zanima. Učenici u medicinskoj školi jako dobro obrađuju ta područja pa kad obradimo sve ankete i usporedimo rezultate, bit će zanimljivo vidjeti ima li razlika između učenika Medicinske škole i drugih škola. U drugim školama sve ovisi o entuzijazmu profesora i ravnatelja hoće li nešto provoditi ili ne', rekla je Josipa Rožman za Radio Mrežnica.

Gospođa Rožman je rekla i da učenike najviše zanima kako se zaštititi od neželjene trudnoće i od spolno prenosivih bolesti i kako pravilno postaviti kondom. Odgovore na svoja pitanja, osim na internetu, učenici dobivaju u razgovoru s profesorima i prijateljima, a najmanje od roditelja! Samo 35% ispitanika o ovoj temi razgovara kod kuće.



Rezultati su pokazali da je najniža dob stupanja u seksualne odnose 14 godina (ali tako rano u odnos stupa samo jedan ili dva učenika u generaciji) i da je postotak seksualno aktivnih učenika u adolescentskoj dobi 53,5%. Njih 43% kao prvi izbor kontracepcije bira kondom, a 5% se ne štiti uopće.
Podsjetimo se usput i 10 najčešćih grešaka u upotrebi kondoma koje rade brojni parovi.


Istraživačice su u anketu bile ubacile i pitanje je li potreban zdravstven odgoj i modul seksualni odgoj u školama po mišljenju učenika i više od 90% učenika je zaokružilo 'da'. Međutim, isto mišljenje ne dijele i njihovi roditelji koji nisu htjeli potpisati informirane pristanke iz različitih razloga.

Posljedice su sve češće prenosive bolesti i veći broj neželjenih trudnoća – jer kako znati što raditi s vlastitom seksualnošću kada informacija ima premalo? Mi na Teen385 ti ih nudimo svakodnevno...

Foto: Visual Hunt

M.Z.

Pročitajte još:

Prekul ili fuj – bi li ikad isprobala šareni orgazam?

Brojka koja nas je šokirala – znate li koliko traje prosječni seks?

Šokantan video snimljen u srednjoj školi zbog kojeg će vas proći jeza

Istraživanje RH edukacija navike pogreške prvi put seks

Još vijesti