Slika nije pronađena

Nije teško prepoznati koliko će neka dijeta biti učinkovita ako znaš gdje se sve mogu sakriti zamke. Za većinu ljudi ulogu ima jedna stvar koja ti možda inače promakne, ali sada ćeš na nju obraćati više pažnje.

Nema smisla trošiti vrijeme i živce na dijete koje neće funkcionirati i koje ti neće pomoći izgubiti kilograme ili pomoći ti da dođeš do nekog svog cilja. Odlazak na dijetu nije lagan zadatak, a postane i frustrirajući kada shvatiš da rezultata nema ili da minutu nakon što se odmakneš od dijete, kilogrami se u trenu vrate. Nakon brojnih provedenih istraživanja, stručnjaci su došli do novog otkrića. Dijete koje su rađene na principu 'one size fits all', tj. one koje su jednake za sve, ne funkcioniraju i ne pomažu učinkovito u gubljenju kilograma. Do tog se zaključka došlo nakon provođenja istraživanja na 1100 ljudi. Svi su jeli jednake obroke, a nakon toga im se testirala krv i mjerio šećer. Nije bilo dvoje ispitanika koji su imali iste rezultate.

via GIPHY


Bio je to način na koji su htjeli utvrditi učinkovitost dijeta. Zaključak koji su dobili je da samo zato što je određena dijeta nekome pomogla i pokazala rezultate, ne znači da će biti isto i za tebe. Zbog toga univerzalne dijete, koje nisu prilagođene svakom pojedincu, ne mogu funkcionirati. Jednoj će osobi biti dobra određena dijeta, ali drugih 1000 neće od nje imati nikakve koristi. Dijete bi trebale biti personalizirane i svatko bi trebao prilagođavati plan prehrane svojim potrebama – to je jedini način na koji se može biti siguran da ne trošiš vrijeme na nešto što neće djelovati.

via GIPHY


Dakle, umjesto da jednostavno odlučiš da od ponedjeljka ideš na keto dijetu ili u potpunosti izbaciš određenu hranu iz svog života, pokušaj vidjeti što treba tvojem tijelu kako bi normalno funkcioniralo. Trebat će ti neko vrijeme da vidiš koja je tvoja savršena kombinacija, ali strpljenje će ti se isplatiti. Uz vlastiti plan prehrane, osim što ćeš skinuti kilograme, priviknut ćeš se na zdraviju prehranu koju ćeš onda moći pratiti i dalje.

Foto: Unsplash/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Za sve mrziteljice vježbanja i dijeti – svakodnevni trikovi uz koje ćeš imati ravniji trbuh

Šokantno znanstveno otkriće – tinejdžerice koje su na dijeti više piju i puše?!

Kroz ovo svi prolazimo – faze odlaska na dijetu na smiješan način

mršavljenje ne funkcionira Dijeta Prehrana personalizirano

Još vijesti