Mršava cura se gleda u ogledalu

Dok se svijet okreće oko raznih dijeta i brzih rješenja za gubitak težine, važno je zastati i razmotriti istinu iza mnogih mitova koji nas okružuju. Svakodnevno smo izložene raznim savjetima i tvrdnjama o tome što bi trebale jesti i kako bismo trebale izgledati, ali je li sve što čujemo zaista istina?

Djevojka jede i gleda TV Nikako ne možeš smršaviti? Postoji 9 sitnica koje radiš svaki dan, a debljaju te


Dudi sigurna da se ne moraš oslanjati na mitove i marketinške trikove kako bi postigla svoje ciljeve u vezi tjelesne težine i zdravlja. Slušaj svoje tijelo, educiraj se o pravilnoj prehrani i vježbanju, i donosi odluke koje garantiraju dugoročne rezultate. Zapamti, put do zdravlja i dobre forme nije uvijek lak, ali je svakako vrijedan truda.

1. Ekstremne dijete su najefikasnije
Mnogi su uvjereni da ekstremne dijete koje uključuju dramatično smanjenje unosa kalorija ili potpunu eliminaciju određenih skupina hrane mogu brzo dovesti do gubitka kilograma. Međutim, istina je da takve dijete često nisu održive na dugoročnoj razini. Ekstremno ograničavanje hrane može dovesti do nedostatka esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala i proteina, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Umjesto toga, nutricionisti preporučuju postupni i zdrav pristup prehrani koji uključuje raznoliku hranu bogatu hranjivim tvarima i postepeno smanjenje unosa kalorija uz redovitu tjelesnu aktivnost.

via GIPHY


2. Brzi gubitak kilograma je uvijek bolji, inače gubimo motivaciju
Postoji popularno mišljenje da je brzi gubitak kilograma poželjan jer se čini kao brži put prema željenom izgledu. Međutim, brzi gubitak kilograma često je rezultat gubitka vode i mišićne mase, a ne samo masnoće. Ovo može rezultirati smanjenjem brzine metabolizma i dugoročno nije baš održivo. Gubitak kilograma koji se postiže postupno, uz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, najčešće je zdraviji i dugoročno održiviji.

3. Postoje namirnice koje tope kile
Često se čuje kako pojedine namirnice imaju čarobna svojstva i mogu potaknuti gubitak kilograma. Primjerice, neki tvrde da su "magična hrana" ili dijetalni dodaci ključ za brzo i učinkovito mršavljenje. No, istina je da nema čarobnih namirnica koje same po sebi uzrokuju gubitak kilograma. Ključ je u raznovrsnoj prehrani koja obuhvaća voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti te umjerene porcije.

via GIPHY


4. Preskakanje obroka je put do gubitka kilograma
Mnogi vjeruju da će preskakanje obroka ubrzati gubitak kilograma jer smanjuje unos kalorija. Međutim, preskakanje obroka može dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana i poremetiti metabolizam. Kada preskačeš obroke, tijelo može ući u stanje gladovanja, što rezultira usporavanjem metabolizma kako bi sačuvalo energiju, a sporiji metabolizam vodi do debljanja. Redoviti obroci s raznovrsnim i hranjivim namirnicama održavaju stabilnu razinu energije i potiču metabolizam.

5. Možeš jesi bilo što sve dok si u kalorijskom deficitu
Dok je kalorijski unos važan aspekt gubitka kilograma, nije jedini faktor koji utječe na tvoju težinu i zdravlje. Kvaliteta hrane, ravnoteža hranjivih tvari i tjelesna aktivnost također imaju veliku ulogu. Na primjer, unos visokokalorične hrane poput slatkiša može zadovoljiti tvoje kalorijske potrebe, ali ne pruža tijelu potrebne hranjive tvari.

via GIPHY


6. Dijeta znači potpuno odricanje od omiljenih jela
Mnogi smatraju da dijeta podrazumijeva potpuno odricanje od omiljenih jela. No, istina je da je umjerenost ključna. Dopusti si uživanje u omiljenim poslasticama povremeno, ali se fokusiraj na zdravu prehranu većinu vremena. Umjerene količine omiljenih jela mogu biti dio uravnotežene prehrane i zdravog načina života.

 

Janae Roberts Tajna mršavih cura koja će pomoći i tebi – o ovoj se navici ne priča, a jako je bitna ako želiš smršaviti

Dijeta debljanje mršavljenje kalorije mitovi o dijeti mitovi o mršavljenju razbijanje mitova

Još vijesti