Slika nije pronađena

Najviše stopostotnih rješenja na ovogodišnjoj maturi ima iz ispita matematike, a najviše učenika koji su tako uspješno riješili zadatke dolaze iz zagrebačke XV. Gimnazije.

No i zagrebačka Peta gimnazija ima se čime pohvaliti; njihova dva učenika također su briljirala – Marijan Smetko rasturio je matematiku i informatiku dok je Goran Petrak stopostotno riješio fiziku i matematiku.

'Znao sam da sam dobro napisao matematiku, no da ću imati 100% nisam znao, pogotovo jer sam mislio da sam pogriješio u crtanju grafova. Najbolje je što rezultate nisam saznao preko postani-student.hr jer tada još nisam bio doma, već me na pola puta zvala gospođa iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje da mi čestita' objašnjava iznenađeni Marijan koji je osnovnu školu pohađao u Lipovljanima, a tek nakon upisa u srednju se doselio u Zagreb zbog čega je njegov uspjeh još značajniji.

Iako je s ozbiljnijim pripremama za maturu krenuo u drugom polugodištu za vrijeme proljetnih praznika, između norijade i matura je učio po cijele dane, ponekad sam, a ponekad s društvom iz razreda. Osim što je ozbiljno 'zagrijao stolac', Marijan napominje kako su njegovi profesori također zaslužni za odličan rezultat na ispitima: 'Za moje rezultate je, vjerujem, najviše odgovorna moja škola, V. gimnazija, i profesori koji tamo rade, koji su me stalno poticali na rad i dali mi dovoljno znanja da ih mogu primijeniti svugdje. Ovom prilikom zahvaljujem profesorici Ani Špirelji iz matematike na njenoj strogoći, i razredniku Predragu Brođancu iz informatike na svemu što je prenio na mene.'

Ostale predmete Marijan je napisao za četvorku, a priznaje da mu je hrvatski najgori jer mu književnost nikako nije išla. No ovog vrijednog mladića lektire više ne moraju zabrinjavati jer je upisao FER: 'Još iz osnovnoškolskih dana odlučio sam da bih htio jednom studirati tamo, ponajviše jer sam oduvijek pokazivao interes za računala i programiranje. Želim biti programer kad odrastem, a FER tu daje najbolje obrazovanje' zaključuje.

A što bi poručio novoj generaciji maturanata? 'Nemojte biti baš skroz kampanjci, doslovno je dovoljno da napišete zadaću redovno i 90% posla ste obavili. I čitajte lektire, ne morate sve, ali barem one na popisu, isplatit će vam se.'

Foto: privatni album
I.N.

Pročitajte još:

VIDEO: Dojmovi maturanta – kakav je bio ispit iz hrvatskog jezika?

Najčudnije pitanje s ovogodišnje mature kruži društvenim mrežama – znate li odgovor?

Pomoć maturantima: aplikacija s pitanjima iz hrvatskog jezika

matematika Matura maturant

Još vijesti