Slika nije pronađena

Jedina reforma započeta u mandatu koalicijske Vlade Zorana Milanovića koja bi trebala preživjeti promjenu vlasti je pred završetkom: tim od petstotinjak praktičara iz obrazovne zajednice, biranih prošle godine javnim natječajima, završio je prijedlog kurikularne reforme.

Jedna od novosti u reformiranoj školi bit će uvođenje financijske pismenosti već u prvom razredu osnovne škole. U planu ekspertne radne skupine je da se s poučavanjem djece o novcu, ulaganju, štednji i odgovornom raspolaganju novcem krene od nove školske godine, ali ne kroz zaseban predmet, nego kroz međupredmetni sadržaj poduzetništvo. S druge strane, uvođenjem devetogodišnje obavezne škole, kojom bi Hrvatska napokon napustila model osmoljetke, u škole se planira vratiti - domaćinstvo piše Jutarnji list.

'Od samog početka rada na reformi krenuli smo s orijentacijom prema praktičnim znanjima, funkcionalnim pismenostima, povezivanju sa životnim iskustvom i potrebama učenika. Što se tiče domaćinstva, ja sam za to da se vrati u školu, ali to će biti moguće tek kada se škola produlji na devet godina' kaže Boris Jokić.

Ni domaćinstvo ne bi bilo zaseban predmet, nego modul, a kao idealan start za taj sadržaj Jokić vidi početak sedmog razreda osnovne škole. Na satovima domaćinstva djeca bi se bavila praktičnim životnim vještinama, među ostalom, od kuhanja do održavanja kućanstva.

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnji list
I.N.

Pročitajte još:

Reforme gimnazija: od iduće jeseni učenici biraju smjerove prema interesima!

Milijuni sati bježanja iz škole: gdje učenici najviše izostaju s nastave?

Promjene u školama u Hrvatskoj: 9 razreda, vladanje, kreativnost…

školastvo obrazovanje predmeti

Još vijesti