Slika nije pronađena

U svijetu postoji oko 600 milijuna telefonskih linija, ali unatoč tome, polovica svjetske populacije nikad nije ostvarila telefonski poziv.

Ostaje nerazjašnjeno tko je izumio prvi telefon, budući da su Antonio Meucci, Johann Philipp Reis, Alexander Graham Bell i ostali - svi kandidati za ovu titulu. Važno je zapamtiti da ne postoji nešto poput jedinstvenog izumitelja telefona. Stanje telefonije kakvo imamo danas je rezultat rada mnogih ruku, od kojih je svaka pomoć bila vrlo vrijedna.

Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine, dok je radio eksperiment na telegrafskim porukama, njegov pomoćnik je slučajno dirnuo čeličnu oprugu koja je proizvela zvonki zvuk. Bell je čuo taj zvuk u drugoj sobi i odmah dotrčao govoreći:Ne dirajte ništa! Recite mi šta ste upravo uradili? Tada je otkrio da čelična žica trepereći nad magnetnom proizvodi promjenljivu struju. Već sutra je napravljen prvi telefon. Prva telefonska linija vodila je s krova zgrade na dva sprata niže. Prva rečenica izgovorena preko telefona bila je: Gospodine Watsone, dođite! Potrebni ste mi!

Izvor: Wikipedia

telefon aleksandar graham bell Jeste li znali

Još vijesti