Slika nije pronađena

Listopad se približava kraju, a zima nam je pred vratima. Ako vas kiše, sivilo i hladnija jutra nisu pripremila na zimske mjesece, to će učiniti sat koji se ovaj tjedan pomiče unazad.

U noći sa subote na nedjelju pomičemo sat s 3 na 2 što znači da dobivamo 60 minuta više za spavanjac, ali i da će danje svjetlosti nestajati oko 17 sati. Ako u subotu ne planirate spavati nego partijati na nekom tulumu ili klubu, još bolje – kazaljke se pomiču unazad, a vi ne morate žuriti doma!


Odakle uopće ideja o pomicanju sata? Za to je zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson. On je na osnovu svojih istraživanja o ljudskim prilagodbama životu u različitim uvjetima, došao do zaključka da je čovjek biće kojem više odgovara život danju nego noću. Glavni razlog koji je Hudsona doveo do tog zaključka je činjenica da u svim kulturama, čovjek većinu svojih poslova obavlja danju. Kad se tome doda i vrlo jasna računica prema kojoj nam obavljanje poslova po danu štedi energiju koji bi inače trošili na osvjetljavanje i grijanje (noći su ipak hladnije), jasno je zašto želimo više dnevnog svjetla.

Tako zadnji vikend u ožujku sat prilagođavamo ljetnom računanju vremena, a posljednjeg vikenda u listopadu vrijeme je za zimsko računanje vremena.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Uskladimo satove: ljetno računanje vremena kreće od nedjelje

OMG! Najneobičniji običaji diljem svijeta

Pomicanje sata - u nedjelju spavamo jedan sat duže

Pomicanje sata računanje vremena Zimsko Vrijeme

Još vijesti