Slika nije pronađena

Budući su društvene mreže postale jako popularne, druženje među mladim ljudima uglavnom se premjestilo s ulica i kafića u virtualne prostore. Zato smo vas odlučili ispitati što radite tamo, koliko vremena provodite u online druženjima i znaju li vaši roditelji za to. Evo što ste nam rekli.

40% vas na internetu provodi više od 3 sata dnevno, a čak 70% tinejdžera uglavnom visi po društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter ili Instagram. Samo 5% vas koristi internet za učenje i čitanje edukativnih sadržaja.

A tipkanje za vrijeme nastave?

Tipkanje pod klupom za vrijeme sata prakticira pola vas, dok druga polovica nikada ne ide na fejs za vrijeme nastave.

Očito su vas roditelji dobro odgojili jer još uvijek pola vas smatra da nije u redu ići na fejs ili tipkati po mobu za vrijeme ručka ili večere, osim u iznimnim situacijama. Također je 55% vas izjavilo da vam smeta ako osoba s kojom ste na kavi prčka po mobitelu, dok je 20% izjavilo da vam je svejedno.

Starci i fejs? Nije tako strašno izgleda...

Budući po Facebooku izmjenjujete različite sadržaje, zanimalo nas je smeta li vam kada vaši roditelji ili netko od rodbine imaju profile na Facebooku, a pola vas je reklo da vam je svejedno jer nemate što skrivati. Ipak, 40% izjavilo je da im to smeta; nekima manje, a nekima više (u tom slučaju čak se rade lažni Facebook profili).

Iznenadilo nas je da svaki treći tinejdžer prihvaća zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih ljudi ako mu se učine zanimljivima.

Više od trećine tinejdžera barem je jednom nekoga gnjavilo, maltretiralo ili vrijeđalo preko Facebooka, dok je svaki četvrti bio žrtva istoga.

Roditeljima ne pokazujete baš sve što se događa u ovoj virtualnoj zajednici - tek 18% vas je izjavilo da mama i tata znaju baš sve što se događa.

Što mislite; trebamo li se zabrinuti nad ovakvim rezultatima ili je sve u redu?

I.N.

Pročitajte još i...

Grupa koja skuplja lajkove k'o luda – Uživo iz zagrebačkih tramvaja! Lajkate?

Nakon cura, na stup srama stavljeni i dečki – jeste li čuli za ovu stranicu na Facebooku?

facebook Istraživanje Hrvatska

Još vijesti