Slika nije pronađena

Zadaćnice i sastavci često su prilika da kažemo što mislimo ili kako se osjećamo – osim ako tema nije 'Osvrt na pročitanu lektiru' ili 'Što si radila ovog ljeta'. Jednu takvu priliku iskoristila je i Kristina Sivonjić, učenica  Srednje strukovne škole u Jajcu.

Kristina je napisala pismo koje je uzdrmalo cijelu našu regiju jer govori o mržnji između naroda na Balkanu, a tekst je objavio portal Jajce-online. Pročitaj cijelo pismo pa nam reci što misliš.Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane.

Dobro došli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobro došli u državu, gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli.
Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sam ne zna zašto?

Mi djeca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u šta vjeruješ i kojem bogu se moliš. Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, djedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude.

Mi međusobno gradimo prijateljstva koja NACIONALISTI žele srušiti govoreći: ‘‘Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla”.

Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sada bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina. Ali vidite i sami da vam ne ide. Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvijek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!?
To što ste vi zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg vjerujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplicirate stvari, koje su zapravo jako jednostavne?

Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH.

Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svijet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte šta ćete učiniti po tom pitanju?

Vi ćete kad tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…

Loading...

Foto: Pinterest/Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Zagrebački srednjoškolci rasturaju - bend pred kojim je svijetla budućnost

WOW 15-godišnjak iz Bosne postavio i novi Guinnessov rekord

Modna blogerica čiji stil je VRH – Jelenine kombinacije oduševile su mnoge

Pismo kristina sivonjić bosna jajce ?

Još vijesti