Slika nije pronađena

Svi oni koji se vole baviti sportom znaju da svaka takva aktivnost može završiti ozljedom te da ponekad i sama sportska igra lako postane gruba i poprilično riskantna.

Iako bi mnogi u takvu kategoriju ponajprije strpali ekstremne sportove, činjenice govore da su povrede česte i u onima koji ne nose taj epitet. Kako bi se utvrdilo koji su to najopasniji sportovi gleda se broj ozljeda i smrtnih slučajeva među sportašima, a uz iznimku borilačkih sportova, donosimo vam top listu onih za čije je bavljenje, ukoliko se želite provući bez ogrebotine, uistinu potrebno biti pravi majstor.

Američki nogomet

Američki nogomet je jako zahtjevan sport, koji od igrača zahtjeva velike fizičke napore. Mnogi će  ga okarakterizirati kao iznimno brutalan, a u njemu je zabilježen najveći broj povreda po igraču kada su u pitanju timski sportovi. Neke od češćih su slomljene kosti i ozljede glave, a kako bi sportaši to izbjegli, moraju nositi zaštitne kacige i opremu.

Surfanje

Iz klasičnog surfanja razvilo se i surfanje po velikom valu, koje za cilj ima uloviti val visine minimalno 6,2 metra. Ako se desi da se on prelomi, voda može povući surfera do čak petnaest metara ispod površine, tako da je opasnost od utapanja jako velika. Ozljede su česte i zbog  udaranja glavom o kamenje na dnu mora, ali i zbog susreta s morskim psima.

Base jumping

U ovom sportu skače se sa stojećih mjesta i predmeta, a u mnogim državama ova vrsta padobranstva je zabranjena. Kako je base jumping njegova ekstremna verzija, izvodi se s posebno oblikovanim padobranom te se ne koristi onaj pričuvni, a BASE je inače engleska kratica za Building, Antenna, Span i Earth te ukazuje na mjesta s kojih skakači izvode skokove.

Motociklističke utrke

Brzine koje se postižu na ovim utrkama iznimno su visoke, a vožnja u takvim uvjetima lako može dovesti do nesreće. Njihove posljedice često su teške ozlijede ili smrt, tako da se traži iznimna opreznost vozača, a koliko su najgori scenariji učestali na ovakvim događajima govori i podatak da je na utrci Isle of Man TT u posljednjih stotinu godina izgubljeno čak više od dvjesto života.

Konjičke utrke

Konjički sport jedan je od najstarijih, a jahanje se smatra i vrlo opasnim zbog toga što ozlijede jahača često mogu završiti smrću. Zbog padova dešavaju se prijelomi kostiju, pa tako u SAD-u godišnje oko 500 tisuća jahača završi u bolnici zbog povreda.

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

Sport opasno

Još vijesti