Slika nije pronađena

Vjerojatno tvoji starci nisu oduševljeni kada zakolutaš s očima, a i sam/a si svjestan/na da u školi to ne bi trebao/la raditi, tj da ako te profesor/ica vidi neće dobro završiti. No, je li moguće da postoji neko dublje objašnjenje zašto ustvari kolutamo s očima?

Naime, Lisa Damour je u članku za New York Times pisala o tome kako je taj čin, inače viđen kao pasivno-agresivan i često doživljen kao nezreo, ustvari pokazatelj da osoba koja koluta očima izražava svoju nezavisnost i pravo na upravljanje stvarima oko sebe i samom sobom. Drugi najčešći slučaj kolutanja očima je onaj kada nam netko takne bolnu točku.

via GIPHY


Također objašnjava kako kada zakolutamo očima, ustvari dajemo sve od sebe da se ne raspadnemo u tom trenutku: što od tuge, ali i ljutnje. Naši osjećaji nas često preplave do te mjere da je teško sve držati pod kontrolom pa potražimo i odobrenje od strane roditelja.

Osim toga, vjerojatno nisi znao/la da je kolutanje očima tek u posljednjih nekoliko desetljeća dobilo značenje neodobravanja i protesta. Prije je to bio znak požude, pa se tako čak i Shakespeare u jednoj od njegovih pjesmi poslužio tim opisom, kada je opisivao scenu između silovatelja i njegove žrtve. Naime, navodno je silovatelja toliko uzbuđivao pogled na nju, da su mu i oči zakolutale. Svakako nešto što danas NIJE shvaćeno kao znak požude!

via GIPHY


Naravno, sve stvari slične kolutanju oči imaju i dalje negativnu konotaciju, pa su najčešće viđene kao odbijanje nekoga ili nečega, pogotovo kada okreneš glavu od nekoga, pa ti se onda i oči automatski pomaknu.

Biolozi su također zaključili da zbog količine bjeline u našem oku, mi smo jedini primati koji mogu komunicirati samo zahvaljujući očima. I sam/a znaš da je dovoljan jedan pogled da prokužiš osobu!

via GIPHY


Kolutaš li i ti često očima?


Foto: Giphy/Youtube screenshot

A.Š.

Pročitaj još:

TRIBUTE TO 420: Tinejdžeri koji uživaju u travi mogli bi imati mentalne probleme – jeste li i vi među njima? ANKETA

OMG Poredak rođenja u obitelji utječe na naš karakter i odabir zanimanja?!

Vrhunski prank – nećete vjerovati kako su ljudi reagirali na dečka koji glumi celebrityja VIDEO

zanimljivost eye roll

Još vijesti