Slika nije pronađena

Shopping je uvijek bio više ženska aktivnost nego muška i svi znamo da su cure te kojima nije problem otići u dućan i potrošiti veliku količinu novaca!

Svima nam se barem jednom dogodilo da smo išli u dućane bez neke namjere za trošenjem, a vratili smo se doma s hrpom vrećica i podosta tanjim novčanikom. Za to smo uvijek krivili činjenicu da nemamo dovoljno samokontrole, no možda to ipak nije slučaj?

Kako je nedavno i ovisnost o igranju videoigrica službeno postala bolest, tako se čini da bi i ova ovisnost mogla postati službena.

via GIPHY


Nedavno je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako šest posto ljudi ne može kontrolirati svoju potrebu za opsesivnim kupovanjem. Istraživanje je također pokazalo kako je taj broj posebno narastao u protekla dva desetljeća u Europi i Americi.

Profesorica Astrid Mueller koja je pokrenula istraživanje pod nazivom 'Compulsive buying' pokušava već dugo vremena skrenuti pozornost javnosti na ovu ovisnost koja nije nimalo bezopasna niti smiješna koliko ju se često takvom predstavlja.

Kako bi pojasnila o čemu je stvar, usporedila je ovu ovisnost s kleptomanijom (potreba za krađom stvari). Slična je situacija i ovdje, samo što osoba ima potrebu kupiti nešto i posjedovati. U slučaju da tako ne napravi, može se dogoditi da osjeća anksioznost te počne doživljavati napadaj panike.

Ono što je posebno bitno napomenuti u ovom slučaju, ne radi se o bolesti za imućne ljude. I kupovina žvaki od 90 lipa može biti impulzivna i neželjena, a košta skoro pa ništa. Naravno, što osoba ima više novca, više će i trošiti zbog ove bolesti te imati skuplje i ozbiljnije kupovine.

via GIPHY


Većina ljudi  se pravda da su kupovinu napravili zato što je bila dobra ponuda ili zato što se radilo o prilici kakva se ne propušta. Koliko god im ta stvar bila nepotrebna sada, sutra ili za deset godina - oni su ju kupili zato što je dobra prilika.

Nadamo se da će WHO (World Health organization) uskoro proglasiti i ovo stanje bolešću, kako bi se oboljelima moglo napokon adekvatno pomoći!

Foto: Giphy/Pixabay

A.Š.

Pročitaj još:

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

Problem u porastu – ova ovisnost sve jače trenda među dečkima u Hrvatskoj

Ne možeš bez Facebooka, Instagrama ili Snapchata? U Hrvatskoj se otvara bolnica za liječenje ovisnosti o internetu

shopping ovisnost cure bolest

Još vijesti