Slika nije pronađena

Za nju se Kok nadmetao na aukciji na Facebooku s još nekoliko ponuđača, nakon što je njezina obitelj postavila oglas u listopadu u kojem je tražila ponude za brak, iako je sklapanje braka s maloljetnim osobama zabranjeno u Južnom Sudanu, piše srpski Vice.


via GIPHY


Usprkos zabrani, polovica svih južnosudanskih djevojaka se uda prije 18. godine prema podacima 'Girls Not Brides', globalnog partnerstva nevladinih organizacija. I natjecateljski karakter im nije stran – naime, u Dinke kulturi je nadmetanje za ženu dozvoljeno. Stoga ne čudi da su se odlučili informatizirati i objaviti aukciju online, ali čudi da ju je FB dozvolio! Direktor organizacije Plan International South Sudan, koja se bavi zaštitom prava djece, rekao je da je ovo prvi puta da je Facebook korišten za prodaju tinejdžerice i izrazio je zabrinutost da će ovako visoki miraz izazvati poplavu sličnih ponuda, ako će se Facebook nastaviti oglušivati na slučajeve moderne trgovine ljudima.


Naime, Facebook je odreagirao objavu tri dana nakon što je djevojka već udana (i više od dva tjedna nakon što je aukcija započela). Tek tada su uklonili objavu i suspendirali autora objave. No, do tada je Alat već oženio svoju tinejdžericu, a neke od objava su ismijavale nesretnu djevojku na svadbi... Jednu od njih pogledajte ovdje.

I to nije prvi puta da se Facebook oglušio na kršenje osnovnih ljudskih prava i da je kritiziran zbog svoje nesposobnosti da kontrolira upotrebu platforme diljem svijeta... Podsjetimo, čak je UN optužio Facebook krajem 2016. godine da omogućuje širenje etničke propagande baš u Južnom Sudanu... Ovo je prvi puta da je djevojka prodana, ali nismo sigurni je li i posljednji puta.

Ovakva upotreba modernih tehnologija u svakom slučaju podsjeća na suvremenu trgovinu robovima i nadamo se da će joj netko stati na kraj...

via GIPHY


Foto: Twitter/FreePik/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

OMG Uz mentrualne uloške postaju 'high' – otkiven novi način na koji tinejdžeri proizvode drogu

OMG, kako su to uspjeli? Ovo su najčudniji Guinnessovi rekordi koji postoje

OMG Čudni beauty trikovi koje su koristile hollywoodske zvijezde kako bi uvijek bile najljepše

tinejdžerica prodaja Aukcija facebook Južni Sudan omg

Još vijesti