Slika nije pronađena

Prošlog je tjedna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj ured izmjestila u Brodsko-posavsku županiju i vanprotokolarno posjetila Osnovnu školu Sikirevci. Tamo ju je dočekalo iznenađenje – pljesak velikog broja okupljenih učenika.

Nakon što su se poslikali, predsjednica je porazgovarala s njima i s ravnateljicom Terezijom Štrljić ispred škole... 'Je l' vam dobro u školi?', pitala ih je, na što su uglas odgovorili 'daaa'. Zatim je ravnateljica pitala učenike 'A što vam nedostaje?', a oni su odgovorili 'Dvorana'. I tada je Grabar Kitarović prokomentirala: 'Zato imate livadu okolo' i dodala 'Mnoga djeca u gradu nemaju niti dvoranu ni livadu'. Ravnateljica je, nakon nekoliko sekudni šutnje, prozborila: 'Da, veliku livadu'. Snimku iz Sikirevaca donosi Radio Slavonija.


Naravno, uskoro su društvene mreže bile prepune šala na račun predsjednice, koju je većina usporedila s Mariom Antoanetom (op.a. Ona je rekla seljacima da jesu kolače kada su joj rekli da nemaju kruha). Bilo je tu i zabavnih elemenata...No, ovaj komentar joj nisu zamjerili Sikirevčani. 'Za jedno selo, jednu školu, izuzetna je čast da nas posjeti izvan protokola, pa nismo ni razmišljali o davanju komentara na livadu', rekla je ravnateljica Štrljić.

Tek tada se potegnulo pitanje koliko škola se suočava s istim problemom – nedostatkom školske dvorane u kojoj bi učenici mogli pohađati nastavu tjelesnog na uobičajen način.

RTL je dobio odgovor na to pitanje – škola u Sikirevcima samo je jedna od 120 škola koje nemaju dvoranu. Njihovi se učenici igraju vani kada je lijepo vrijeme, a kad je vrijeme loše, nastava tjelesnog se održava po hodnicima. I stvarno su sretni jer imaju livadu – oni u Babinoj Gredi npr. ne mogu ni u dvorište jer bi se mogli nabosti na armaturu, temelje dvorane koja nikad nije dovršena.

Nastavu tjelesnog nemaju gdje održati ni brojne škole u Zagrebu, npr. Granešina i Odra.

Njihovi učenici zavide onima koji loptu bacaju u pravi gol ili se loptaju preko prave mreže.

I čini se da će se načekati do kad ne dobiju svoju dvoranu... Ravnateljica OŠ Sikirevci kaže da to selo na nju čeka već 40 godina. Pitanje koliko će onda tek vremena trebati proći do kad svih 120 škola ne dobije dvorane se ne usudimo ni postaviti... No, to je problem, očito, stariji od države.

Foto: Facebook Radio Slavonija/Imgur/Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

Školski dan bez prvog sata – danas profesori markiraju i to iz više nego dobrog razloga!

WTF Čak i oni učenici koji ne idu na vjeronauk, moraju sudjelovati u vjerskim ritualima?!

Ne tuku samo učenici – za nasilje su prijavljene i dvije nastavnice koje su sustavno maltretirale učenike

Predsjednica Škola livada dvorana problem Hrvatska

Još vijesti