Slika nije pronađena

Osnovna škola `Vežica` iz Rijeke je inovativna škola koja prednjači u mnogočemu; prije osam godina proveden je projekt uređenja hodnika, a prije tri godine ispred škole je napravljen japanski vrt koji učenicima služi za opuštanje.

Novi val uređenja učionica u ovoj školi pokrenuli su učitelji prvih razreda. Oni su odlučili obojiti zidove u žive boje po kojima se može pisati, a ploču je zamijenio zid obojen u crnu perivu boju.

Učionicu geografije uredio je profesor Davor Kolarić, a kaže kako se ideja o preuređenju javila još 2012. godine kada je OŠ Vežica postala prva škola u Hrvatskoj čiji učenici u šest razrednih odjela posjeduju svoje iPad uređaje koji im svakodnevno služe za rad na nastavi i kod kuće.


Zbog toga kaže učenicima treba i novo okružje, ali i motivacija za učenje. Pročitajte intervju s profesorom Kolarićem koji će vas možda nadahnuti da inicirate drugačije uređenje učionica u kojima boravite:


Kako ste došli na ideju uređenja učionice na tako inovativan i lijep način?

Prvo smo krenuli od razmještaja klupa što je zahtijevao novi način rada u grupama. Krajem prošle školske godine kod velikog broja učitelja u školi javila se želja za preuređenjem učionica od zidova pa sve do namještaja. Bojali su se stari ormari, radio se dekupaž, a sve s ciljem da učionice postanu ljepše, vedrije i motivirajuće za rad učenika kao i samih učitelja. Većinu poslova su radili učitelji sami uz podršku i pomoć naše ravnateljice Violete Nikolić. U učionici geografije maknuli smo stari pano koji je nekada služio za vješanje učeničkih plakata jer više nije bilo potrebe za njim od kada djeca svoje radove izrađuju na iPad-ima. Tražeći boje za zidove u jednom trgovačkom centru naišao sam na veliku zidnu tapetu koja mi se učinila jako zanimljivom. Napominjem da su mi učionicu pomogli obojiti i tapetu zalijepiti kolegice, ravnateljica i domar škole.

Moram spomenuti i kolege iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica koji su sami uredili svoj kabinet, od podova, zidova pa sve do namještaja.

Mislite li da drugačije uređen prostor može pomoći učenicima u ostvarivanju boljih rezultata te može li ih to zainteresirati za školski predmet?

Okruženje u učionici vrlo je bitno za učenike. Najviše utjecaja ima na njihovu motivaciju što na kraju za sobom povlači i bolji uspjeh. Rad s iPadima otvorio je i nama potpuno novi svijet. Znanje se više ne nalazi između četiri zida i učiti možete praktično svugdje. Na konferenciji Apple Summit u Londonu dvorana je bila uređena tako da je jedna trećina bila s klupama, drugi dio s foteljama a treći s “vrećama za sjedenje” u koje ste se mogli zavaliti. I naravno svi s iPadima su predavanja pratili u ovom trećem dijelu, a klupe su bile prazne. Zato idemo dalje i s našim poznatim arhitektom Sašom Randićem dizajniramo učionicu iz koje ćemo izbaciti standardne klupe s namjerom da djeci stvorimo okruženje za učenje primjereno iPadu.

Kakve su reakcije učenika?

Odabir tapete pokazao se punim pogotkom i detaljem koji je oduševio učenike, a i sve ostale čije su reakcije pune hvale. Ni sam nisam očekivao da će na društvenim mrežama rad mojih kolega, ravnateljice i mene postići tako dobre reakcije i komentare.


Kako su roditelji reagirali?

Svakodnevno mi učenici dolaze s pohvalama koje su uputili njihovi roditelji vidjevši fotografije učionice na društvenim mrežama. Isto tako pohvale dobivam i od samih roditelja koji dolaze na roditeljske sastanke i individualne informacije.

Smatrate li da treba učiniti puno kako bi se učenike motiviralo i zainteresiralo ili je dovoljna sitnija promjena?

Učenicima ne treba puno za dodatnu motivaciju. Ponekad je samo dovoljno promijeniti raspored klupa u učionici ili uvesti neku aktualnost kao npr. crtež Darth Vadera i Luke Skywalkera uz zvučnu kulisu iz Ratova zvijezda koja označava početak i kraj sata umjesto školskog zvona.


Mislite li da bi takvo uređivanje učionica trebalo postati praksa u svim školama?


Vjerujem da u mnogim školama postoje učitelji koji uređenjem radnog prostora žele unijeti promjene i samim time utjecati na motivaciju učenika
. U komentarima na moju učionicu na društvenim mrežama vidio sam brojne zanimljive ideje kako su učitelji uredili svoje učionice. Samo naprijed kolege.

Postoje li neke prepreke za to?

Financije su uvijek problem i mislim da su upravo one razlog što učitelji ne mogu pokazati svoju kreativnost te je prenijeti na učenike. Ali neke stvari moju se napraviti uz dobru volju i malo ili nimalo financija.


Foto: Facebook

I.P.

Pročitajte još:

Status o satu glazbenog u školi postao hit: `Ne sisajte samo Biebere, Severine, Drozge i smeće koje vam se nudi`

Drukčiji pristup učenju: profesorica obukla `ljudske organe` i održala predavanje iz biologije

Ispovijest srednjoškolske profesorice: `Učenici se danas na satu smiju ponašati kako god žele`

osnovna škola vežica uređenje učionice najoriginalnija učionica profesor davor kolarić

Još vijesti