Slika nije pronađena

Svakodnevno možemo pročitati o najrazličitijim izumima. Neki od njih ostanu, rijetki zažive i krenu u masovnu proizvodnju, a većina budu samo nekakav zapis u ropotarnici povijesti.

No, postoje i oni izumi koji su jedno vrijeme bili pravi hit, a potom su nestali, možda čak i ismijani. Saznajte koji su to najbizarniji izumi 20. stoljeća.

Kavezi za djecu – počeli su se proizvoditi 1937. godine i puno su se koristili u Londonu. Ugrađivali su se na prozor, s njegove vanjske strane  tako da dijete može biti na čistom zraku i uživati u pogledu na užurbanu ulicu.

Umjetne grudi – izrađivale su se 1963. godine u Japanu. U sebi su imale bateriju i imitirale su lupanje majčinog srca te su se koristile kako bi djeca lakše zaspala. Dakle umjetne grudi (ili samo jedna dojka, već kako je tko želio) stavljale su se u kolijevku s bebačem i pritiskom na gumb aktivirale.

Odijelo za letenje – u originalu se zvalo 'Birdman Suit' , a 1955. godine izumio ga je Leo Valentin. Ovaj je čovjek bio zaljubljenik u letenje, a uzori su mu bila mitska bića Ikar i Dedal. Odijelo je izgledalo kao da je čovjek omotan u nešto te ima krila. Na nesreću Valentin je pao od svog izuma – točnije, pokušao je letjeti u ovom odijelu te je poginuo kad je pao na zemlju iz zrakoplova.

Pekač purice – uz sve ove današnje moderne pekače, tko zna, možda ovaj izum 20. stoljeća ugleda svjetlost dana. Radilo se o tome da je purica okomito nabijena na ražanj, a oko nje su lampe nalik na žarulje koje emitiraju toplinu i tako je peku. Proizvodio se 1966. godine, ali nije se dugo zadržao.

Finska prenosiva sauna – nakon dobrog obroka (možda nakon onako dobro ispečene purice?) odlično dođe malo se opustiti i izgubiti koju nakupljenu kaloriju viška, a za to nam je potreban još jedan ludi izum 20. stoljeća – finska prenosiva sauna. Proizvodnja ove saune započela je, ali i prestala davne 1962. godine. Izgledala je kao velika kutija u koju se zatvorite pomoću patentnog zatvarača, a samo vam glava viri van.

Daska za surfanje s motorićem – sviđa vam se ideja surfanja, međutim čini vam se da iziskuje mnogo muke, a k tome i stalno ste mokri? E, upravo zbog svega toga u 20. stoljeću je izumljena daska za surfanje s motorićem. Bitno je samo da stojite na njoj, a motor čini svoje pa možete surfati i – obučeni u neko fino odijelo. Čisto ludilo, zar ne?

Kišobran za cigaretu – ako želite pušiti na kiši, to je mali problem. Zašto? Jer se možete smočiti i jer bi vam se cigareta mogla ugasiti, što je pakao za svakog pušača. Ipak, 1954. godine počeo se proizvoditi – kišobran za cigarete. Bio je napravljen ovako – na luli, u koju se zatakne cigareta, s gornje je strane bio maleni držač, a s njega je visio maleni kišobran koji je točno pokrivao cigaretu. Šteta što James Bond nije želio promovirati ovaj izum, zar ne?

Hauba za tuširanje – ovaj je izum bio za djevojke i žene, a proizvodio se 1970. godine. Zamislite samo koliko ste se puta  našminkale i namjestile frizuru, a onda ste shvatile da se morate istuširati. E, upravo tu uskače hauba za tuširanje! Stavite je na glavu i šminka i frizura ostat će netaknute.

Mjerač jodlanja – vjerojatno ste se uvijek pitali koliko možete jodlati? A možda ipak niste? Kako god, u 20. stoljeću je bio izumljen mjerač jodlanja. Nalikovao je na sat  i mogao se lako staviti u bilo koju torbu pa kad krenete na put da možete mjeriti jodlanje i sebi i svojim prijateljima. Doista, ne znamo kako sad možemo živjeti bez njega!

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Provjeri još...

Web stranice koje će vas odmah učiniti sretnijima

Ovo su najopasniji sportovi na svijetu

Pojeo 69 hot dogova u 10 minuta!

bizarno fun izumi