Slika nije pronađena

Mnogima je olakšalo pisanje i prolazak državne mature kada se ovo ukinulo, ali sada se najavljuje da bi se moglo vratiti. Ništa još nije sigurno, ali trenutno je ta odluka na javnoj raspravi i sve je moguće.

Hrvatski jezik proći na maturi nije toliko teško, samo je najbitnije naučiti kako čitati s razumijevanjem – i naravno, imati ipak znanje iz književnosti. I znati gramatiku, ali to se podrazumijeva. Bila je olakotna okolnost to što je bilo ukinuto da treba proći oba dijela mature, bilo je dovoljno imati prolaz iz jednog. Ali to bi moglo uskoro prestati vrijediti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je sada stavilo na javnu raspravu prijedlog da se vrati na staro i da se ispiti koji se polažu u više dijelova, smatraju položenima tek kada su položeni svi njegovi dijelovi. Što znači da trebaš dobiti i prolaznu ocjenu iz eseja kako bi se matura iz Hrvatskog jezika smatrala položenom.

Pisanje eseja je maturantima bio trn u oku jer zahtjeva da imaju znanje iz lektira – koje nitko ne voli čitati. Ovako se to moglo zaobići i izvući se ako nisi pročitala niti kratke sadržaje, a gdje tek cijele knjige. Na eseju se padalo i onda je ukinuto da treba proći posebno oba dijela da bi bio prolaz. Sada, kako se čini, to će se vratiti, jer svi podržavaju ovu odredbu. Dobra je vijest jedino što je prilično sigurno da to neće biti uvedeno već ove školske godine, nego tek sljedeće.

Pogledajte još:

Skoro polovica maturanata pala na jesenskom roku mature - koji su im to predmeti bili tako teški?

Učenje za velike testove: 5 stvari koje NE SMIJEŠ raditi kada učiš za državnu maturu

Rasturi u školi i na maturi: Kako neprimjetno produljiti svoj esej?

hrvatski jezik esej Državna Matura

Još vijesti