Slika nije pronađena
Ljudi se dijele na noćne i jutarnje tipove – ali svi loše funkcioniramo tijekom poslijepodneva. Sad je konačno otkriveno i zašto.

Ljudski se biološki ritam temelji na 24 satnom tempu i s vremenom se jednostavno umaramo – i to ne samo fizički, nego i mentalno, piše CNN na temelju studije objavljene u časopisu 'The Journal of Neuroscience'.

Studiju su proveli znanstvenici australskog Sveučilišta za tehnologiju Swinburne i zaključili da naš mozak najlošije funkcionira tijekom poslijepodneva. Autorica studije, Jamie Byrne, i njezini kolege tražili su od 16 muškaraca, ispitanika, da ispune jedan kockarski zadatak dok su ih istovremeno podvrgnuli magnetskoj rezonanci i to u 10 sati, u 14 sati i u 19 sati. Najlošije su riješili zadatak u 14 sati.Već je prije dokazano da u popodnevnim satima najteže možemo razmišljati, donositi dobre odluke i izbjeći pogreške.

Psiholog Eric Barker kaže da ujutro trebamo raditi one najteže poslove, a kako dan prolazi moramo obavljati sve lakše zadatke. Jedan od tih zadataka je i održavanje fizičke forme, odnosno vježbanje. Pisac knjige 'Fitter Faster', Robert J. Davis, kaže da se najbolje vježbati kasnije u danu, iako se cijela zajednica fitness stručnjaka ne slaže s njim. 

via GIPHY


Nutricionistica Lisa Drayer, pak predlaže da ujutro ne preskačemo obroke jer ćemo se kasnije, u tom slučaju, vjerojatno prejesti. Tijekom jutra općenito imamo najviše samokontrole...

A mi barem imamo izliku za lijenost – pa makar se odnosila samo na poslijepodnevne sate!Foto: Screenshot/Unsplash/Giphy

M.Z.

Pročitajte više:

Iskoristi praznike - evo što se događa tvom tijelu ako ne spavaš dovoljno

Ovo kuže sve cure kojima se nikad ništa ne da - ljetna 'to-do' lista za lijene cure

Dokazi da si lijena, ali uspješna – zvuči li ti poznato ovo s popisa?

umor poslijepodne znanstveno lijenost opravdanje