Slika nije pronađena
Prijave studijskih programa ovogodišnjim kandidatima za državnu maturu i upise na visoka učilišta započele su 1. veljače u sustavu Postani student.

Prema podacima Agencije za znanost visoko obrazovanje (AZVO) prošle godine je na ljetnom upisnom roku za brucoše bilo oko 42 tisuće slobodnih mjesta od kojih je nakon mature popunjeno 24 tisuće. Očekivalo se da će ostala mjesta biti popunjena nakon jesenske mature, međutim i tada je pravo upisa na fakultet ostvarilo tek 5211 maturanata. Trenutno je državnu maturu prijavilo skoro 800 pristupnika manje nego lani te se očekuje ponovni rast praznih mjesta na fakultetima. Prošlo je nešto više od mjesec dana od početka prijava pa nas je zanimalo, na temelju dosadašnjih podataka kojima raspolaže Agencija za znanost i obrazovanje, koji su trenutno najpoželjniji studiji među maturantima, piše portal mojfaks.com. Kriterij najpoželjnijega definira se omjerom broja maturanata kojima je konkretni studijski program prvi izbor i slobodnih mjesta na fakultetu, točnije brojem maturanata koji će konkurirati za jedno upisno mjesto.

Peto mjesto na listi najtraženijih studija pripalo je studiju Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Trenutni ukupni broj prijava je 594, a ovaj studij prima 135 brucoša. Za njih 357 studij Arhitekture je prvi izbor, a omjer poželjnosti iznosi 2.64.


Na četvrtom mjestu traženih studija našao se studij Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Dosad se ukupno prijavilo 1066 učenika, a upisat će ih 140. Za njih 371 studij Farmacije je prvi izbor te je omjer poželjnosti 2.65.

Treće mjesto na listi najtraženijih studija zauzeo je studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Broj ukupnih prijava je 1104, dok će ovaj studij primiti 95 brucoša. Za njih 276 Fizioterapija je prvi izbor, a omjer poželjnosti je 2.91.


Koji su se fakulteti i studiji iz Zagreba našli na prve dvije pozicije liste kao najpoželjniji? Saznaj na portalu Mojfaks.com.

HZZ svake godine objavljuje preporuke za upisne politike i stipendiranje studenata, a prema posljednjem izvještaju u Zagrebu nedostaje studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije, te studenata rehabilitacije, logopedije, strojarstva, germanistike i farmacije.

Foto: Shutterstock.com - Nestor Rizhniak/ Shutterstock.com – Hitdelight/ Shutterstock.com - Lopolo

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Ovo su najpopularniji predmeti na državnoj maturi, a jedan izborni će vas posebno iznenaditi

Pitali smo vas je li vaša škola uvela posebne mjere zbog korone? 'Uveli su sapun' je najčešći odgovor - i to nije sve

Rezultati probne državne mature - matematika je i dalje najveća muka, ali iz jednog predmeta veliko poboljšanje

Fakulteti najpopularniji najpoželjniji maturanti studiji top 5

Još vijesti