Slika nije pronađena

Totalno je različit osjećaj kad vas drugi dodiruju u usporedbi s onim kada sami sebe dodirnete. To je očito kada se pokušate poškakljati i to vas ne nasmije, ili onda kad sami sebi pokušate izmasirati vlastita ramena, ali ni to nije ni upola dobro kao kad to čini netko drugi.

'To nije samo zato što se možete bolje opustiti kad vam netko drugi to radi jer vi ne morate raditi ništa, nego je uistinu bolji osjećaj kad vas netko drugi dodiruje', ističe Rebecca Böhme, neuroznanstvenica sa Sveučilišta Linköping, u Švedskoj, i prva autorica novog istraživanja u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS).


via GIPHY


U istraživanju su promatrali mozgove ljudi kada su ih drugi dodirivali po ruci i kad su sami sebe dodirivali po ruci. Otkrili su da, kada se sami dodirnete, mozak otupljuje iskustvo. 'Otkrili smo da su mnoga područja smanjila aktivnost tijekom samo-dodirivanja', dodaje Böhme. Međutim, ako vas dodiruje netko drugi, to aktivira više područja u mozgu, poput onih koji su uključeni u obradu taktilnih senzacija, kao i područja povezana s društvenom spoznajom i nagradom, što dovodi do intenzivnijeg osjećaja nego kod samo-dodirivanja.


via GIPHY


Kada druga osoba uspostavi fizički kontakt s vama, to je oblik komunikacije. Mogli bi na taj način pokušavati privući vašu pozornost, ponuditi podršku ili pokazati ljubav. Važno je da budete svjesni tih vrsta dodira, na taj način mozak može filtrirati osjećaje koji nisu toliko važni - kao oni kad se sami dodirujete. Takva vrsta dodira je većinu vremena samo nervozno dodirivanje ili dotjerivanje. Iako stvarni osjećaj na vašoj koži može biti isti, vaš mozak može razlikovati koji je od njih važan jer dolazi od druge osobe i koji nije toliko važan zbog toga što dolazi od vas samih.


via GIPHY


Iako bi bilo lijepo biti u mogućnosti sam sebe izmasirati, ova razlika između samo-dodirivanja i dodira koji dolazi od nekog drugog je iznimno važna.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Jedni ga mrze, drugi obožavaju - saznaj zašto je škakljanje dobro za zdravlje

[OPREZ] Istraživanje je utvrdilo da najpopularnije piće na svijetu uzrokuje preranu smrt

Druženje s frendicama dva puta tjedno je itekako bitno - tako kaže jedno novo kul istraživanje!

Istraživanje različit zanimljivosti samo-dodirivanje dodir škakljanje češkanje masiranje

Još vijesti