Slika nije pronađena
Ako ste jedni od onih tinejdžera koji nikako ne vole školu ili bi barem željeli promijeniti neke stvari, za vas imamo odlične vijesti!

Nedavno smo u članku Pitali smo učenike i profesore – što bi promijenili u hrvatskim školama? Ovo su njihovi odgovori čak pitali i vas učenike (ali i profače) što bi promijenili u našim školama. Bilo je stvarno svakakvh odgovora - od načina na koji profesori predaju, opremljenosti razreda pa sve do predmeta. Izgleda da neke stvari koje oduvijek mrzite kod škole mrzite s razlogom, a evo i koje su to...

1. Opširni testovi loši su za učenje

Da, ako ste oduvijek mrzili velike i opširne testove, izgleda da ste za to imali totalno pravo. I tako ne mislite samo vi, nego i profesori s jednog od najvećih i najboljih sveučilišta u svijetu. Riječ je o Harvardu, sveučilištu koje je u svoj obrazovni sustav uvelo mnoge promjene. Tamo profesori više ne zadaju opširne testove jer je dokazalo da oni ne pomažu u usvajanju znanje, nego bezveznom 'bubanju' napamet.

via GIPHY


2. Ima premalo odmora i traju prekratko
Da, istraživanja su pokazala da u školama (i osnovnim i srednjim) ima premalo odmora, a i traju prekratko nego što bi trebali trajati. Prije nekoliko godina o tome je napravljeno i istraživanje koje je pokazalo da su oni učenici koji su dnevno imali nekoliko odmora po 15 minuta, pokazali bolje rezultate u školi, ali i imali bolje ponašanje.

3. Algebra prije srednje škole je ttly katastrofa
Misliš da se gradivo iz algebre u matematici ne bi smjelo učiti u osnovnoj školi? Ako je tvoj odgovor 'da', izgleda da si u pravu! Do ovog zaključka došli su i profesori u Kaliforniji kada su 2008. godine u osnovnu školu uveli upravo učenje algebre. Primijetili su da su učenici nakon uvođenja algebre kao obaveznog dijela matematičkog gradiva u školi kasnije pokazivali lošije rezultate iz matematike u srednjoj školi. Hmmm...

via GIPHY


4. Jutarnja nastava počinje prerano
Ako mrzite ustajati rano za školu i mislite da je to potpuno nepotrebno, imate pravo. Nedavno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da bi nastava trebala počinjati barem sat vremena kasnije nego što počinje sad. Naime, učenici bi tako bili manje pospani i odmorniji, a navodno bi i lakše naučili gradivo. Wauuu, dobra ideja, zar ne? :)

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Projekt e-Škole ide dalje – evo kakve promjene u skoroj budućnosti donosi u sve škole u Hrvatskoj

U borbi protiv zlostavljanja u školi – američki ravnatelj smislio originalnu ideju koju bi naši mogli kopirati

Pitali smo učenike i profesore – što bi promijenili u hrvatskim školama? Ovo su njihovi odgovori

Škola Istraživanje zanimljivosti

Još vijesti