Slika nije pronađena

Bez obzira na to koliko vježbala, pazila na prehranu i pila vode i dalje skupljaš kilograme? Vjerovala ili ne, razlog za to se možda krije u laku za nokte.

Novo istraživanje je pokazalo da su debljanje i lak za nokte povezani i to sve zbog kemikalija koje se nalaze u njemu. Znanstvenici s Duke sveučilišta došli su do ovog zaključka da je za sve kriv trifenil fosfat (TPHP) koji je pronađen u 49 posto lakova, a ispitano ih je preko 3 tisuće.

Brendovi koji proizvode lakove su počeli koristiti TPHP umjesto ftalata, kemikalije koja se prije upotrebljavala, a bila je povezana s reproduktivnim problemima. No, čini se da ni TPHP nije bolje rješenje jer on može napraviti pravi cirkus našim hormonima zbog čega se možemo početi debljati.


Prethodno istraživanje je pokazalo da žene više procesuiraju ovu kemikaliju nego muškarci što je nagnalo znanstvenike na razmišljanje o tome da se lak za nokte zapravo može igrati s našom debljinom.

No, grupe za zaštitu okoliša su se već bacile na posao jer će pisati peticije da se TPHP izbaci iz lakova za nokte i drugih beauty proizvoda. Do tada, stručnjaci upozoravaju da djevojke pokušaju izbjeći lak na koži jer će se tako TPHP brže dospjeti u krv što može dovesti do poremećaja hormona, a samim time i do debljine.


Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Trebamo li prestati koristiti odstranjivač laka za nokte? Pogledajte što aceton radi plastičnoj čaši

Stiže pomoć pri ukrašavanju noktića: držač laka za nokte

Dosta je grickanja noktiju: lak za nokte koji se može jesti

lak Debljina debljanje lak za nokte

Još vijesti