Slika nije pronađena

Pisali smo već o poražavajućim statistikama izostanaka hrvatskih školaraca s nastave po čemu smo zasjeli na sam vrh u Europi... Osnovnoškolci i srednjoškolci u Hrvatskoj su tijekom prošle školske godine ukupno izostali s 35.797.740 sati – s time da su učenici osnovnih škola ukupno imali znatno manje neopravdanih, iako ih je duplo više.

Srednjoškolci su markirali ukupno 735.947 sati, skoro 70.000 sati manje nego prošle godine. Trend markiranja je u opadanju već godinama, ali neke statistike su ostale iste.


via GIPHY


Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, najviše iz godine u godine markiraju učenici dviju županija na jadranskoj obali. Riječ je o Šibensko-kninskoj županiji i Zadarskoj županiji, piše Srednja.hr.

Važno je naglasiti da je redoslijed utvrđen po prosjeku neopravdanih sati po učeniku, a ne po ukupnom broju neopravdanih sati. Da se radi popis županija s najvećim ukupnim brojem markiranih sati prvo i drugo mjesto bi zauzele Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb, no taj podatak nije relevantan jer te dvije županije imaju najviše učenika.

Šibensko-kninska županija broji samo 3.660 učenika koji su markirali 26.444 sati, što je 7,23 neopravdanih sati po učeniku. Učenika na području Zadarske županije ima 6.663 i izostali su neopravdano s 47.675 sati, što je 7,16 neopravdanih sati po učeniku. Na ovoj neslavnoj ljestvici slijede ih učenici Splitsko-dalmatinske županije (6,87 neopravdanih sati po učeniku) i učenici Ličko-senjske županije (6,54 sati po učeniku).

I prošlih godina je stanje bilo slično – na začelju su opet učenici Varaždinske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, kojima, očito, 'frentanje' i nije fora.

Varaždinski učenici izostaju prosječno 2,29 sati, Karlovački 2,55 sati, a oni u Krapinsko-zagorskoj 2,59 sati.

Nedavno smo vas u anketi pitali koliko vi sati prosječno godišnje markirate... Dobivene statistike kažu manje od statistika MZO-a, što znači da je ekipa portala Teen385 odgovornija od većine. 53 posto vas je reklo da markira sat do dva, 21 posto da markira više od 10 sati godišnje, 18 posto da markirate od dva do pet sati... Evo rezultata.


Je li za to krivo more, sunce, fjaka ili nešto četvrto, vi znate. Recite nam u komentarima ispod članka!

Foto: Wikipedia/Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Izostanci hrvatskih učenika rekordni su u Europi – svaki srednjoškolac prosječno markira pet sati

Učenici iz ove hrvatske županije su uvjerljivo najgori po markiranju - jeste li među njima?

OMG Nema šanse da pogodiš – znaš li koliko su prošle godine izostali srednjoškolci i osnovnoškolci?

neopravdani sati markiranje statistike Učenici srednja škola županije