Slika nije pronađena

Alarmantni su rezultati dosad najobuhvatnijeg istraživanja provedenog na učenicima trećih i četvrtih razreda iz svih gimnazija i strukovnih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji o namjeri iseljavanja! Trećina ih želi otići u inozemstvo, trećina se želi preseliti nekamo drugamo u Hrvatskoj, a samo ih 35,6% želi ostati u svojoj županiji. Iako je istraživanje provedeno na samo jednoj županiji, mišljenja bi sasvim sigurno bila slična i u ostatku države.

Kad ih se pitalo koji od razloga značajno utječu na odluku mladih da odu u inozemstvo za 92,9% njih su to veće plaće, zatim lakše pronalaženje posla (88,8%), lakše napredovanje i razvoj karijere njih (83,2%) te nezadovoljstvo vođenjem države (69,4%). Mladi, očito, ne žele trpjeti nepravde u državi u kojoj je većina građana i političara usmjerena tek na svoje kratkoročne interese. Dosta im je čekanja i da se, čast iznimkama, politička i intelektualna elita sjeti da su djeca i mladi prioritet, a poslije njih svi ostali, piše Večernji list.Istraživanje znanstvenika Instituta Pilar provedeno je u veljači i ožujku 2019. na uzorku od 744 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sociolog dr. Mateo Žanić iz Pilarova područnog ureda Vukovar bio je voditelj projekta, kojem je cilj bio utvrditi migracijske aspiracije mladih i stavove o kvaliteti života u županiji. – Rezultati istraživanja pokazali su da bi 35,6% mladih nakon srednje škole voljelo nastaviti živjeti na području županije, njih 32,2% željelo bi se iseliti nekamo drugamo u Hrvatsku, a 32,2% bi ih željelo iseliti u inozemstvo. Kada je riječ o kvaliteti života u županiji, mladi su izrazito nezadovoljstvo iskazali prema mogućnosti pronalaska posla i transparentnosti zapošljavanja, a prisutno je i nepovjerenje u institucije, primjerice u političke stranke i pravosuđe. Kada ih se pitalo koji razlozi utječu na odluku mladih da napuste Vukovarsko-srijemsku županiju i odsele u inozemstvo, opet dominiraju tvrdnje koje se tiču zaposlenja i razvoja karijere, a potom slijedi nezadovoljstvo vođenjem države, dok u manjoj mjeri kao razloge ocjenjuju učenje stranih jezika ili upoznavanje svijeta – govori Žanić za Večenji list.Sve mantre politike da mladi odlaze zbog upoznavanja svijeta ne drže vodu jer im je to tek peti i šesti razlog na listi razloga za iseljavanje. Primjerice, tek 39,2% ih je ocijenilo da upoznavanje svijeta uvelike utječe na odluku mladih da idu van, a školovanje za njih 33,4%.
Demograf Dražen Živić, koji je sudjelovao u istraživanju, ističe da rezultati iz Vukovarsko-srijemske županije ne odudaraju od općih razloga za iseljavanje mladih iz zemlje, a to su veće plaće, lakši pronalazak posla i napredovanje, nezadovoljstvo vođenjem države, dok manje utječe na njih i neriješeno stambeno pitanje. Rezultati su dramatičniji jer se radi o županiji ionako pogođenoj iseljavanjem iz koje želi otići blizu 65% mladih. – Često govorimo da su mladi budućnost zemlje, no moramo govoriti o mladima danas jer ovo društvo ima budućnost ako sada ostanu u zemlji – kaže Živić.

Foto: LstockStudio – Shutterstock.com/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Zamisli da imaš sat matematike ili engleskog dok se izležavaš u krevetu! Jedna srednja škola u Hrvatskoj to ima

Kasni državna matura i upisi na fakultete?! Provjerili smo što STVARNO očekuje maturante sljedeće godine

Učenik 1. srednje mišljenjem o štrajku ODUŠEVIO TISUĆE LJUDI: Oni nisu lijenčine nego vrtlari koji žele da rastemo

Hrvatska srednjoškolci razlozi iseljavanje

Još vijesti