Slika nije pronađena

Dok ti jedva pronalaziš snage da se dovučeš do škole, slušaš osam sati dosadno gradivo, jedva dođeš do kuće i onda ostatak dana provedeš za kompom ima onih koji svoje vrijeme provode sasvim drugačije. Ivan Gotesman jedan je od njih, a njegov život kao da tek počinje kad zazvoni zvono na kraju školskog dana.

Ivan je 13-godišnjak učenik Osnovne škole Ivan Mažuranić u zagrebačkoj Dubravi, a osim toga, trenira  i plivanje i badminton te kao da se ne može odlučiti što mu je draže i u čemu je bolji.


'Od  prvih koraka bio je motorički vrlo napredno dijete i sve što je radio i učio je usvajao s nevjerojatnom lakoćom bez puno muke, bio je veselo dijete koje je uživalo u igri s loptom, trčanju, penjanju, vodi. Krenuli smo s školom klizanja, plivanja i rolanja s nepunih 5 godina, da bi s 5 i pol godina krenuo na Usavršavanje plivanja na Utrinama(9 mj 2008), s nepunih 6 (2009) godina upisuje se u Plivački klub Dubrava gdje i danas trenira već 8 godinu. U jesen 2009. nakon razgovora sa sadašnjim  trenerom plivanja zaključili smo da bi Ivan, zbog razvoja svojih vještina i mogućnosti, mogao upisati još jedan sport uz plivanje. Tražila sam  sport koji nije kontaktni, da je individualni te da ne podliježe vremenskim uvjetima. Tako smo upoznali badminton, sport koji je u Hrvatskoj još u razvoju, a Ivan danas trenira u Badminton klubu Zagreb Maksimir. Godinama podjednako dobro napreduje u jednom i drugom sportu zahvaljujući nesebičnoj podršci i razumijevanju obojice trenera. Sportaš je VI.kategorije', ispričala nam je Ivanova mama Ivana.


Iako sve ovo zvuči idealno, ozbiljno treniranje nekog sporta nije niti malo lak zadatak. Samodisciplina je važan dio svega, pa je tako Ivan razvio naviku dizanja u 6 sati još od 4 razreda. Zato niti ne čude njegovi rezultati – do sada je skupio oko 125 medalja koje je osvojio na području Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke, od toga ima naslov prvaka Hrvatske u badmintonu do 11 godina 2014, , viceprvaka 2013 do 11 g, viceprvaka 2015 do 13 godina i viceprvaka do 15 godina koji je osvojio u Dubrovniku prošli vikend. U plivanju ima medalje iz leđnog i prsnog stila, jer su mu to omiljene discipline.


Da ne bi ispalo da je samo na treninzima, ima Ivan i slobodnog vremena. Kad ne trenira provodi vrijeme s prijateljima igrajući nogomet na igralištu ili  ps 3, voli otići u kazalište, kino, izlete ili vozi bicikl.  Voli upoznavati i nove ljude i ići na nova mjesta. Iako je osmi razred, nije još odlučio što će nakon srednje škole. Kako kaže njegova mama, u obzir dolazi gimnazija koja ima sportski ili matematički razred tj. škola uz koju će moći pratiti sport.


Trud se uvijek isplati pa uopće ne sumnjamo da je pred njime uzbudljiva budućnost. Prava inspiracija za sve vršnjake – Ivane, svaka čast!

Foto: Privatni album

I.I.

Pročitajte još:

Poznati su najbolji extreme sportaši u Hrvatskoj

Objavljena lista najutjecajnijih tinejdžera 2016. godine

Kako biti/postati sportaš!

sportaš ivan gotesman ?

Još vijesti