Slika nije pronađena

Otkad se ona pridružila dečkima u glazbenoj skupiti Akord, za većinu je to bilo iznenađenje jer koliko često imate priliku vidjeti 17-godišnju djevojku kako svira harmoniku u jednom ovakvom sastavu.

Hrvatsko zagorje obiluje glazbenim sastavima koji njeguju domaći glazbeni izričaj i neizostavan su dio gotovo svih radosnih trenutaka života ovdašnjih ljudi, no, jedan se glazbeni sastav posljednjih mjeseci uspio izdvojiti, a za sve je kriva jedna mlada dama. Grupa Akord djeluje već nekoliko godina, no, od kada im se u studenome prošle godine pridružila 17-godišnja harmonikašica Lana Hušnjak, uskoro je postala njihova glavna atrakcija, s obzirom na to da u većini domaćih glazbenih sastava najčešće viđamo muška lica, a pogotovo među harmonikašima. Posljednji važan nastup ovih mladića i djevojke zbio se krajem rujna, kada su svoj talent pokazali u popularnom 'Fio Showu', a mi smo odlučili upoznati harmonikašicu Lanu i doznati kako se (s)našla u muškom glazbenom sastavu. Ova je sedamnaestogodišnjakinja učenica Srednje škole Pregrada, a pohađa i glazbenu školu. Kako kaže, iako ne dolazi iz glazbene obitelji, glazbom se počela baviti u trećem razredu osnovne škole i svirala je sintesajzer, a na nagovor svoje tadašnje učiteljice, krenula je u Glazbenu školu u Krapini. Zagorje International su je pitali zašto baš harmonika. 

'U vrijeme kada sam svirala sintesajzer, moj je brat svirao harmoniku. Često smo svirali zajedno i imala sam veliku želju i ja to naučiti. Pošto nema mnogo djevojaka koje je znaju svirati, za mene je to bio izazov', otkrila im je. Pa ipak, tada je teško mogla naslutiti da će svirati s muškom ekipom i privlačiti poglede gdje god se pojavi, pa nas je zanimalo i kako to da su momci pristali da se pridruži Grupi Akord. 'Dečki su već tada znali kako će zbog mene postati poznati', smije se Lana, a onda nam ipak u nešto ozbiljnijem tonu pojašnjava kako su tražili harmonikaša i javili joj se. 'Nakon prve probe znali su da je to ono što traže', otkriva.

S obzirom na to da je čekaju cjelonoćne svirke i mnogo izbivanja od kuće, pitali smo je i kako su reagirali njezini roditelji kada se pridružila sastavu, no, kaže kako nije bilo problema. Roditelji su uz nju od samog početka. 'Naravno da je postojao strah, no dečki su opravdali njihovo povjerenje', ističe.

Zanimalo ih je i kako na nju reagira publika. 'Ljudima je jako čudno kada vide djevojku koja svira harmoniku u muškom bendu, no svugdje sam prihvaćena i dobivam pozitivne komentare', ispričala je za Zagorje International, a oni nisu mogli ne pitati je li posebno zanimljiva muškoj publici. 'Mislim da jesam. Kao što sam već rekla, jako rijetko se može vidjeti djevojka koja svira harmoniku, pa vrlo često dobivam poruke i nove zahtjeve za prijateljstvom. Dečki uglavnom smognu hrabrosti tek drugi dan, kad više nisam okružena svojim dečkima koji su zaštitnički nastrojeni', kaže Lana sa smiješkom. Neugodnih iskustava, kaže, za sada nije imala, a nada se da ih neće ni biti.

Inače, Grupa Akord broji pet članova, a uz Lanu, tu su Darko Golec (24), koji svira trubu, Franjo Krklec (23), koji svira bariton i bas gitaru, zatim Lanin brat Dario Hušnjak (22), koji svira bugariju i harmoniku te Nikola Šereg (20) na klarinetu i harmonici. Svi momci su glazbeno obrazovani, a Nikola studira i na Muzičkoj akademiji u Puli. Najčešće, kažu, sviraju domaću glazbu zbog trube i klarineta, ali, naravno, po potrebi i zabavnu i narodnu glazbu. 'Dečki su dobri i puni razumijevanja. Ponekad vole zezati, no zna se tko je šef.  Nije teško s njima jer se sve možemo dogovoriti i jako dobro funkcioniramo zajedno', otkriva Lana, a riječi hvale za nju imaju i svi članovi benda, pa tako brat Dario kaže kako je seka njegov ponos, Nikola dodaje kako ih sve drži na okupu te unosi radost i toplinu u bend, a Darko ističe kako ih uvijek oraspoloži kad su bezvoljni i uvijek daje maksimum od sebe. 'Svojom pozitivnom energijom pokazala nam je da nema te prepreke koju zajedno ne možemo savladati', zaključuje Franjo.

Foto: Facebook – Grupa Akord/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Je li ovo cura iz Hrvatske s najduljom kosom? Saznaj koliko je dugačka i jedini razlog zašto bi ju ošišala

Kako je to baviti se modelingom u Hrvatskoj s 18 godina? Otkrila nam je maturantica Leonarda Zeba

Što slušaju mladi u Hrvatskoj? Ovo su omiljeni izvođači, a jedan uređaj uvjerljivo je na prvom mjestu po korištenju

Hrvatska harmonikašica harmonika 17 godina lana hušnjak

Još vijesti