Slika nije pronađena

Navikli smo da, kada tipkamo na računalu, ako upišemo koju riječ krivo, odnosno pravopisno nepravilno, računalo nam tu riječ podvlači i tako javlja da nešto ne valja. Međutim, što mislite da imate olovku koja to čini?

Zvuči pomalo neobično, ali zapravo je živa istina i posljednje čudo tehnologije. Radi se o olovci kojom pišete po papiru i koja vas obavijesti svaki puta kada napravite pravopisnu pogrešku ili ako ste neko slovo toliko ružno napisali da se ne zna koje je to slovo. Olovka u svim ovim slučajevima lagano zavibrira i tako vam šalje signal da trebate pregledati i ispraviti svoj rukopis.

Ovaj nam izum dolazi iz Njemačke i u prodaji bi se trebao pronaći već ovaj mjesec, a cijena bi mu trebala biti od 150 do 200 eura. Olovka se zove 'Lernstift', a ako se neko slovo napisali krivo ili je nečitko, zavibrirat će jednom te dva puta u slučaju da se radi o pravopisno krivo napisanoj riječi.

Ova vrsta olovke u sebi ima senzor koji reagira na pogreške i ono što je posebno zanimljivo, on će reagirati i kada olovkom pišete po zraku, dakle nije nužno da s njom pišete po papiru.

Olovka za sada dostupna za engleski i njemački jezik

Izum je ovo njemačkog dvojca, Falka Wolskyja i Daniela Kaesmachera. Kažu da je ova olovka kao prijatelj koji vas nadgleda preko ramena i prati kako pišete. Posebno je ovo dobro za njemačko i englesko govorno područje jer se riječi drugačije pišu, a drugačije izgovaraju, ali sasvim je izvjesno da će 'Lernstift' naći svoju primjenu i u drugim jezičnim područjima. Točnije, za sada je olovka napravljena za njemački i engleski jezik, ali je već najavljeno širenje i za druge jezike, ovisno o potražnji.

Uz ovo, radi se o multifunkcionalnoj olovci koja se jednostavnom izmjenom špice pretvara u nalivpero, kemijsku olovku te običnu olovku. Što je još bolje, bilo koju olovku izabrali, može se ponovo puniti Za sada se može kupiti u tri boje – zelenoj, ljubičastoj i plavoj.

Olovka ima jednu malo bateriju, mini kompjuter te prekidač na kojem se pali i gasi tako da nema bojazni da će raditi kada to ne trebate.

Uz olovku postoji i niz aplikacija za računala i mobitele pomoću kojih se proširuje znanje o jeziku te raznih igrica s istom tematikom.

Planovi za proširenje su veliki, ali hoće li ova ideja zaživjeti, ostaje nam vidjeti. Za sada zvuči doista obećavajuće i prilika je da se novi naraštaji nauče pravilnije pisati. No, s druge strane, u jezicima u kojima se riječi drugačije pišu, a drugačije čitaju široka primjena ovakvih olovaka moglo bi značiti da će se ljudi previše oslanjati na nju, a premalo na vlastito pamćenje.

Što vi mislite o ovakvoj olovci? Biste li je kupili kada bi postojala za hrvatski jezik? Smatrate li da biste se uz nju naučili bolje pisati ili bi vas samo usporavala?

N.LJ.J.

Foto: lernstift.com

Najčešće znanstvene zablude – vrijeme je da doznate istinu!

olovka Škola pisanje pravopis izum