Slika nije pronađena
Ako polako završavaš srednju školu, onda sigurno već sad od svojih profača možeš čuti sve o faksu i što te čeka u tvojim studentskim danima.

via GIPHY


Ali, je li baš sve što čuješ i misliš da znaš o faksu točno? Izgleda da su neke stvari ipak samo mitovi, a ovo je prava istina...

1. Fakultet upisuju samo najpametniji
Često se misli da (barem državne) fakultete mogu upisati samo oni s najboljim ocjenama, a to nije točno. Sad kad postoji državna matura imaš priliku dobiti puno više bodova za upis nego iz ocjena u srednjoj.

via GIPHY


2. Profesori nisu pravedni
Uvijek postoje iznimke, baš kao i u osnovnoj i/ili srednjoj školi, ali profesori na fakultetima nisu tako strašni kao što to možda možeš čuti. Tvoji profesori na fakultetu od tebe će očekivati više, ali ako pokažeš dobro znanje, nema razloga da imaju nešto protiv tebe.

3. Život u studentskom domu izgleda kao u američkim filmovima
Ludovanje, opijanje i seks na svakom koraku - u amerikim filmovima ovo predstavljaju kao klasični studentski život. Kod nas je realnost potpuno drugačija, a život u studentskom domu definitivno ne liči na scene iz tinejdžerskih filmova s faksa.

via GIPHY


4. Na faksu nema petica

istina je da je gradivo koje učiš na faksu puno teže, opširnije i zahtjevnije nego u srednjoj školi, ali to ne znači da si zato osuđen/a na dvojke i trojke. Uz malo truda i znanja, u tvom indeksu bez problema će osvanuti petice.

5. Hrana u menzi je fina i jeftina
Ako naletiš na neko dobro meso ili desert - svaka ti čast. U našim menzama to se događa jako rijetko, a ni hrana više nije tako jeftina kao što je bila prije.

via GIPHY


6. Na faksu te čekaju velike promjene
Naravno da će neke stvari biti drugačije, pogotovo ako se odlučiš studirati u drugom gradu, ali nemoj očekivati neke drastične životne promjene.

Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

U nekoj drugoj klupi – svi osjećaji koji te preplavljuju prvi dan srednje, ali i faksa!

Postanite i vi studenti – važna obavijest za sve maturante koji još nisu upisali željeni faks!

KVIZ: Koji faks bi ustvari trebala upisati?

Fakultet zablude zanimljivosti

Još vijesti