Slika nije pronađena

To što ćeš uskoro krenuti na fakultet je skroz uzbudljiva činjenica, ali možeš se gadno zeznuti ako odabereš krivi. Okej, ne baš gadno, ali, realno, mogao/la bi izgubiti koju godinu tražeći sebe ako doživiš početni 'fail'.


Budimo realni, kriterij po kojem ćeš birati faks definitivno ne bi trebao biti – 'idem tamo gdje ide i moj dečko ili BFF'. Fakultet koji odlučiš pohađati ima dugoročan učinak na tebe, tvoje obrazovanje i tvoju buduću karijeru, tako da mudro biraj jer je to vrlo važno za tvoju budućnost. Prije nego što odlučiš, postavi sebi ovih nekoliko važnih pitanja:

1. Što želim studirati?

Tvoja odluka bi trebala biti utemeljena na kvaliteti obrazovanja koju fakultet pruža u tvojem području interesa. Ne samo da ćeš biti sretnija/i ako odabereš studij koji te zanima, nego uz to nećeš uzalud trošiti novac na nešto što uopće nije unutar tvojeg polja interesa. Kasnije ćeš biti zahvalan/na samome/oj sebi što si ipak sebe stavio/la na prvo mjesto prilikom odabira, a ne svoje prijatelje, to je sigurno.


via GIPHY


2. Gdje želim živjeti?

Jako je važno voditi računa o tome u kojem gradu se nalazi fakultet na koji želiš ići. Koliko daleko želiš biti od svoje obitelji? Želiš li otići u inozemstvo možda? Zapamti, tamo ćeš živjeti barem tri do pet godina, stoga dobro istraži lokaciju svog budućeg fakulteta prije donošenja konačne odluke. Vjeruj nam, imat ćeš puno bolje iskustvo na fakultetu ako ti se sviđa grad u kojem živiš.


via GIPHY


3. Ima li puno mogućnosti i prilika za napredak u industriji koja me zanima?

Danas je iskustvo fakulteta jednako važno kao i ocjene na fakultetu. Bilo bi super kad bi mogao/la odabrati fakultet na kojem ima mnogo prilika za usavršavanje, praksu i/ili volontiranje. Na taj način si možeš osigurati kontakte i neku vrstu iskustva za budućnost. Ako doneseš ispravnu odluku, nakon diplome već ćeš biti iskusan/na i spreman/na za tržište rada.


via GIPHY


4. Imam li pravo na stipendiju?

Neovisno o tome na koji fakultet izabereš ići, bilo bi dobro da se raspitaš vezano uz sve vrste stipendija koje su ti dostupne da se možeš pravovremeno prijaviti za njih. Jer zašto ne bi to iskoristio/la i olakšao/la sam/a sebi studentske dane ako za to imaš priliku.


via GIPHY


5. Koja vrsta ekipe mi odgovara?

Želiš partijati svaki vikend ili ti je draže neobavezno druženje s najbližim prijateljima? Želiš istraživati grad ili provesti noć kod kuće s BFF? Jednostavno Google pretraživanje će ti reći što sve imaš dostupno u okolici svog fakulteta i kakav sadržaj se nudi. Pobrini se da na vrijeme znaš gdje možeš piti kavu pod pauzom od predavanja, gdje možeš ići van, ali i da ti je dom blizu kako ne bi morao/la ići daleko u slučaju da večer odlučiš provesti kod kuće.


Foto: Giphy/Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Ova zanimanja su tražena u tvom gradu – nemoj biti višak na burzi, biraj srednju i faks pametno!

Faks ti se bliži i svi ti dijele savjete za preživljavanje? Nemoj vjerovati u šest najčešćih mitova

KVIZ: Koji faks bi ustvari trebala upisati?

pitanja na koji faks ići odabir Fakultet zanimljivosti faks

Još vijesti