Slika nije pronađena

Mnogi su navikli da sve što im se dogodi ili barem one važnije stvari, podijele na Facebooku. Također, on je i veoma omiljeno sredstvo za chatanje. Međutim, čini se kako su se tinejdžeri ipak malo zasitili ove društvene mreže.

Naime, prema godišnjem istraživanju među tinejdžerskom populacijom, pokazalo se da je popularnost Facebooka kao društvene mreže opala, a vodeći je postao – Twitter.

Evo konkretnih podataka:

Trenutno 26 posto tinejdžera kaže kako im je Twitter omiljena društvena mreža.

Njih 23 posto kaže kako im je još uvijek Facebook omiljena društvena mreža. Možda se razlika ne čini velika, ali treba znati kako je prošle godine to isto za Facebook tvrdilo čak 42 posto tinejdžera.

Također, 23 posto tinejdžera obožava i Instagram.


Jedna četrnaestogodišnjakinja to opisuje ovako: 'Napravila sam si profil na Facebooku negdje oko šestog razreda. Neko vrijeme sam doista bila opčinjena i obuzeta njime. Ali u osmom razredu sam si napravila profil na Twitteru i kada jednom njega probate jednako kao i Instagram, jednostavno zaboravite na Facebook, a tako se i meni dogodilo.'

Ne zaboravimo, i Facebook također nudi opciju korištenja Instagrama, a to je učinio upravo zato jer je želio postati bolji za mlađe korisnike i jer je shvatio da ga mlađi korisnici sve više napuštaju. 

Twitter otkriva – što tinejdžere najviše živcira?

Međutim, u javim istupima Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, ne da se naslutiti da se miri s činjenicom da tinejdžeri napuštaju ovaj web site. Štoviše, u jednom je javnom nastupu izjavio kako je Facebook i dalje veoma cool stranica, a u drugom da njihova istraživanja pokazuju kako tinejdžeri ne napuštaju ovaj društveni servis. No, kada su novinari zatražili kompletne rezultate istraživanja – nisu ih mogli dobiti.

Neki smatraju da Facebook više nije cool za tinejdžere iz razloga što su ondje i njihove majke, očevi, ujaci, tetke i slična rodbina te stariji prijatelji obitelji. Upravo iz toga razloga se prebacuju na Twitter.


Prema istraživanju tipičan tinejdžer korisnik Facebooka ima oko 300 prijatelja na stranici, dok  tinejdžer korisnik Twittera ima 79 followera.

Što vi mislite – što je bolji društveni servis, Facebook ili Twitter? Imate li vi oba, samo jedan ili možda nijedan?

N.LJ.J.

facebook twitter